Чи потрібно звертатись до психіатра?
Мені потрібна допомога, тому що вже тривалий час близько 8 місяців я я не можу впоратися з однією темою, яка повністю займає мої думки.
Після народження дитини та низки стресових подій у мене з’явилася дуже сильна зацикленість на фотографіях і відео доньки, особливо її перших місяців життя. Я справді зробила менше фотографій і відео, ніж хотіла, і тепер не можу перестати про це думати. Я постійно повертаюся до думок про те, що могла фотографувати більше, могла зробити це якісніше, могла по-іншому одягати дитину або зберегти більше спогадів.
Я можу багато разів прокручувати в голові одні й ті самі ситуації, аналізувати їх, шукати, що можна було зробити інакше, і звинувачувати себе. Хоча я розумію, що минуле вже неможливо змінити, мозок ніби не дозволяє відпустити цю тему.
Мене особливо тригерять фотографії та відео інших дітей, немовлята приблизно того ж віку, а також власні фото доньки. Це викликає сильний жаль, смуток, почуття провини та думки, що я недодала своїй дитині важливих спогадів.
Раніше до цього додавалася сильна тривога. Зараз тривога стала меншою, але залишилися нав’язливі думки, постійне повернення до цієї теми, смуток і глибоке відчуття втрати. Через це мені важко повноцінно насолоджуватися материнством і жити теперішнім.
Я хочу зрозуміти, який це може бути розлад, чи можуть мої симптоми відповідати післяпологовій депресії, обсесивно-компульсивному розладу або іншому стану, і яке лікування буде для мене найефективнішим.
Моя головна мета — перестати бути постійно “застряглою” в минулому, прийняти те, що вже сталося, перестати нескінченно себе звинувачувати й знову отримувати радість від життя та материнства.
Ответы
25Доброго дня. Починіть будь ласка з роботи з психотерапевтом. Крок за кроком буде зрозуміло про що ваша тривога. Тема материнства моя , тому звертайтесь.
Діагноз - це питання до психіатра, але я б радила розпочати з консультацій психолога/психотерапевта, оскільки вони можуть дати результат, підтримати Вас і ці стани стануть слабшими, а з часом можуть взагалі піти. Тільки не ігноруйте їх, 8 місяців - це довгий термін.
Якби ми були на консультації, я б досліджувала що стоїть за фотографіями і відео. Бо це може бути зовсім не про них. За цим може стояти якісь інші речі, які Ви вважаєте що не додати дитині або щось не додали Вам. Варіанти можуть бути різними.
Добрий день. Для початку потрібна робота з психологом.
Ельвіра, завжди можна звернутись до психіатра або клінічного психолога, щоб отримати діагноз і фармакологічну підтримку. Але, це не відмінить роботи в психотерапії. Фармакологія лікує «симптоми», але не працює з причинами.
Те, що Ви описуєте, мені видається проявами сильного почуття провини. Я б запитала «а що Ви ще не додали дитині»? Адже тема фотографії, це більше схоже на «зміщення». Дитині, ж явно все одно на кількість її фото немовлям.
Я б рекомендувала Вам піти до психотерапевта поговорити про все це, розібратись в істинних причинах почуття провини, яке ірраціональне і проявляється в вині за відсутність фото.
Бережіть себе.
Ельвіра. З мого практичного досвіду те що бачить психолог і те що бачить психіатр часто різні діагнози в 50% і це нормально. Варто розпочати з консультації в клінічного психолога. Зазвичай 3-10 зустрічей прояснюють стан і потребу або ні в психіатрі.
Ви дійсно яскраво передали опис свого стану. Але хочеться спитати "а що ще?". Відчувається і які сильні ваші переживання і як важлива для вас ця тема.
Дякую за Ваше запитання, Елвіра. За описом це схоже на нав’язливі переживання з вираженим почуттям провини та застряганням на минулому, що може зустрічатися при післяпологових тривожних або депресивних станах (або ОКР). Рекомендую Вам звернутися до психіатричною допомогою для очної оцінки стану. Після 8 місяців таких симптомів не варто залишатися з цим наодинці. Психотерапія ( за потреби медикаментозна підтримка) зазвичай добре допомагає зменшити ці думки та повернути здатність радіти материнству.
Вітаю
Схоже, що про щось ви точно горюєте і, можливо, це не тільки про фото
З навʼязливими думками можна звернутися до психотерапевта
Звернення до психіатра також зайвим не буде. Можливо, спочатку трошки стабілізувати стан медикаментозно, а потім, вже не такою виснаженою, розбиратися з причинами
Сил та наснаги!
Те, що ви описуєте - нав’язливе повернення до однієї теми, самозвинувачення, неможливість “відпустити” - дійсно може бути і ОКР, і депресивно-тривожним станом після пологів, і їхнім поєднанням. Точний діагноз заочно не визначити, але сама структура (зациклення на конкретній деталі, яку вже не змінити) дуже нагадує саме нав’язливий механізм, а не просто смуток.
Є одна річ, яку варто дослідити в терапії, і вона часто лишається поза увагою: чому саме фотографії й спогади про перші місяці життя дитини стали для вас настільки болючою точкою? За таким сильним страхом “недодати дитині спогадів” може стоять щось особисте - власний досвід. Ніби мозок проєктує на дитину той дефіцит, який колись відчув сам. Це лише гіпотеза, і перевірити її можна тільки в роботі з терапевтом, але саме такі “особисті вузли” часто й тримають людину в цій темі місяцями, попри розуміння, що минуле не змінити.
Тому я б порадила не лише симптоматичну допомогу (тривога, нав’язливі думки), а й терапію, яка дає простір розібратися, звідки саме ця тема має для вас таку вагу. Паралельно можна пройти оцінку у психіатра - щоб виключити або підтвердити клінічний рівень стану і не гаяти час.
З опису ваших симптомів я б рекомендувала розпочати з роботи з психологом або психотерапевтом. Такі стани добре піддаються психотерапії, особливо коли йдеться про нав’язливі думки, почуття провини, зацикленість на минулому та труднощі з прийняттям того, що вже неможливо змінити.
Якщо під час роботи стане зрозуміло, що симптоми мають високу інтенсивність, суттєво погіршують якість життя або психотерапії недостатньо, тоді я порекомендую звернутися до психіатра для діагностики та, за потреби, медикаментозної підтримки.
Не залишайтеся з цим наодинці. З такими переживаннями можна ефективно працювати. Якщо відчуєте, що готові, буду рада підтримати вас в терапії як психолог і психотерапевт.
Вітаю! Можливо за вашим запитанням стоїть зовсім інше, глибинне, переживання яке ви не помічаєте. Можливо "не зробила фото як хотіла" це про "яка я мати" або "неприйняття себе та своїх виборів". Вам краще звернутись до психолога щоб зрозуміти ваш внутрішній конфлікт і що його запускає та опрацювати. Не бачу в контексті чогось що відповідало б клінічному стану, але ви можете пройти тести на окр та після родову депресію та розібрати їх на консультації. Якщо у пошуках спеціаліста, звертайтесь, проконсультую.