Я не знаю чи залишати дитину
Я маю доньку 6 років. Розлучена. Знаходжуся за кордоном. Приїхала сюди з чоловіком, з яким були відносини 2 роки. Тут він мене покинув . Не пройшло і місяця я дізналася про вагідність. Він дитини не хоче. Мені дуже страшно. Самій. Треба напевно робити аборт. Але я відчуваю що не впевнена що хочу його робити. Я не знаю що робити взагалі. Підтримки немає
Відповіді
18Підтримаю вас. Ситуація дійсно і складна і тяжка. Рішення за вами, але зараз ви, здається не готові. В сесіях приділяємо увагу вам, посилюємо вашу здатність і відчувати і бути стійкою з цими переживаннями. Тримайтеся!
Добрий день, я незнаю відповіді на ваші запитання. Але точно можу дати вам підтримку та допомогти розібратись і знайти ваші відповіді. Сама живу за кордоном с 2022
Вітаю, Валя! Здається, що Ви вже прйняли рішення, але відчуваєте страх та невпевненість, чи впораєтесь. Ситуація болюча і непроста, але такі ситуаціі водночас є благодатними: вони дозволяють нам проявити найкращі якості - свою силу, віру, сміливість, милосердя.
Здається, що одна з Ваших сил - шукати і знаходити підтримку.
Для того, щоб "Сказати життю -так".
Це книга Віктора Франкла, людини, яка пройшла через жорсткі випробування та передала нам свій досвід у таких надихаючих словах...
Доброго дня, Валентина, пропустіть через себе слова: життя - це найцінніше , що є у нас. Ви не сама я подумки з вами 🙏 . Будь - яке рішення , яке ви приймете , прийміть не з страху , а з любові ♥️
Вітаю 👋 Хочу вас підтримати як мама двох дітей та психолог із 20-ти річним досвідом, на моїй практиці є дві дівчини яких я відмовила від аборту, вони дуже вдячні, що тоді я їх підтримала, бо в них народилися чудові сини, розумію ваш емоційний стан, але я впевнена, що ви зможете впоратися незалежно від обставин і я вам в цьому допоможу!
Доброго ранку.
Ви вже пишите-дитину, не вагітність, не плід, а дитину.
Які ви маєте погляди про аборти?
Які були приклади у мами інших жінок?
На консультації зі мною, я можу запропонувати експеремент, у якому ви можете подивитися, що станеться і які у вас є ресурси, якщо ви залишите цю дитину?
Або що якщо ви вирішете зробити аборт, і як ви вашим тілом і психікою будите реагувати на цей вибір?
Пишіть, буду рада знайомству.
Ви шукаєте підтримки, стільки людей вам написали і ще напишуть-от зараз ви не одна.
Вітаю, Валю! Правда в тому, що жодна людина ззовні, ні психолог, ні знайомі, ні порадники в інтернеті, не мають права і не можуть зробити цей вибір за вас. Будь-яка готова відповідь, яку б ви зараз не почули, буде чужою, а жити це життя і з наслідками аборту, і з наслідками народження дитини доведеться саме вам.
Психолог не дасть вам інструкції, як вчинити. Але психотерапія може стати тим місцем, де ви зможете розділити свій страх, зняти першу паніку і тверезо подивитися на свої реальні ресурси. Не на ілюзії, а на те: які ваші справжні цінності? На які соціальні чи юридичні програми в країні перебування ви дійсно можете розраховувати? Де ваша внутрішня доросла опора, яка допоможе вам витримати будь-яке ваше рішення?
Вибір робити тільки вам, але ви точно не зобов'язані залишатися в цій паніці наодинці. Якщо ви готові досліджувати свої почуття та шукати власне рішення — я готова побути поруч із вами на цьому шляху.
Якщо дається дитинка, то і ресурси для неї будуть. Зараз Європа досить соціальна, тому допомога, садочки та школи знайдуться і фінанси також. В з чоловіка стягуйте аліменти та підтверджуйте, що дитина його, якщо вирішите зберігати, це тільки ваше рішення Щастя вам!
Valya, безумовно , це дуже важливе рішення. Для важливих рішень треба мати спокійний стан .
Якщо це не вдається зробити самостійно швидко, то перше питання - скільки часу Ви можете собі виділити . щоб прийняти рішення?
За цей час Ви можете звернутися до місцевого консультанта ( психолога) у державну службу в країні, де зараз перебуваєте, щоб пропрацювати важкі емоції і дістатися збалансованого стану.
Чи можете знайти психолога на цій платформі і він Вам надасть ту атмосферу, в якій сформується те рішення, яке буде у цей час найкращим для Вас.
Є групи підтримки і там є жінки, які потрапляли в такі ситуації, - можна звернутися туди, щоб почути про досвід жінок.
Але кожна ситуація унікальна. І рішення буде прийматися відповідно до Ваших бажань, цілей, Ваших особистих ресурсів, віри у свої сили. І Ваша самооцінка теж важлива.
Ваше рішення - це завжди і відповідальність за Ваше життя...
Добрий день, Валя!
Я дуже співчуваю Вам, ситуація непроста, і рішення, яке Ви зараз приймете, матиме далекосяжні наслідки. Фактично зараз перевіряється, наскільки Ви вірите в життя, Вищі сили, наскільки відкриті до того хорошого, що чекає на Вас у майбутньому.
Якщо піддаватися страху, то це означає посилювати негатив у своєму житті. Адже відомо, що там, де наша увага, то і розвивається. Можливо, Ви зможете подумати й про те, яку радість принесе Вам ця дитина і що для Вашої доньки краще не бути єдиною дитиною в родині.
Звичайно, треба раціонально все обміркувати, знайти способи соціальної підтримки та коло друзів, матеріальні джерела існування. Але рішення можна приймати тільки серцем, оно все знає і не помиляється. Для Вас зараз відкривається дуже важливий шлях: почати більше довіряти собі, відчувати внутрішню опору та менше зважати на поради й вплив оточення.
Як терапевту мені часом доводиться говорити людям неприємні речі. Але краще знати правду, ніж закривати на неї очі. З мого досвіду роботи з клієнтами, зазвичай жінки, які зробили аборт, потім ніколи цього собі не можуть пробачити. І чоловіки, до речі, які допустили це, теж. Навіть якщо вони собі в цьому не зізнаються, біль залишається потім на все життя.
Якщо Ви відчуваєте гнів і образу на батька цієї дитини, то це цілком природно, але це не повинно заважати прийняттю рішення. Колись зверніться до психотерапевта й обговоріть, як навчитися краще обирати чоловіків, на яких можна покластися.
Розповім Вам одну невигадану історію, щоб Ваша ситуація не здавалася такою безнадійною. Я в Німеччині вже 4 роки веду групу психологічної підтримки українських біженців. Одна з учасниць Вашого віку приїхала сюди з трьома дітьми, наймолодший з яких був ще немовлям. Вона пережила важке розлучення, під час якого чоловік знущався з неї та погрожував їй. Поступово вона впоралася з усім, зміцніла, знайшла нові стосунки, почала займатися творчою професією, про яку давно мріяла, і живе повноцінним цікавим життям.
Вітаю, Валентина. Ви опинилися в дуже непростій життєвій ситуації, і для будь-якої жінки таке рішення було б складним.
Ймовірно, Ви вже маєте для себе рішення, але складність в тому, що цого складно визнати, бо будь-який віріант має свої плюси та недоліки. І в будь-якому випадку буде, про що рідіти і шкодувати, може бути важко пережити наслідки як одного, так і іншого вчинку.
Тому Ваші суперечливі переживання та сумніви цілком природні, адже йдеться про відповідальний вибір для жінки.
Варто спробувати розібратися у своїх страхах і спокійно розглянути всі варіанти.
Яким би не було ваше рішення, воно буде єдиним вірним вибором, як ви могли вчинити зараз з огляду на ті обставини, у яких ви перебуваєте, і на ті можливості, які маєте.
У цей момент важливо, щоб Ви не залишалися наодинці зі своїми переживаннями. Спробуйте обговорити це з близькою людиною. Якщо вам складно, або взагалі немає з ким поділитися такими роздумами - Ви можете звернутися до психолога.
Також для впорядкування ваших думок і пошуку рішення самостійно , спробуйте застосувати «квадрат Декарта» і записати на аркуші свої питання і думки (якщо Вам цікаво, я зможу відповісти докладніше про це).
Всього Вам найкращого.
Вітаю, Валю!
Перш за все, я б радила знайти підтримку. В кожній країні є комюніті українців та волонтерські організації з безкоштовною психологічною підтримкою кваліфікованих психологів.
Ви не маєте справлятися наодинці!
Відчувати себе розгубленою та боятися - це нормально. Дайте собі час для прийняття рішення.
Пошукайте вправи на заземлення, котрі допоможуть із стану тривоги повернутися в тіло, заспокоїтися та прийняти правильне рішення.
Обіймаю Вас.
Валя , добрий день . Дякую , що поділились ваш ситуацією . Я б погодилась з колегами , які радять не поспішати … якщо ще є час … . Все зважити і прийняти вже обдумане рішення. Можливо знайдуться варіанти підтримки … , або ви знайдете внутрішні сили … В вас вже є дитини і ви розумієте з якими складнощами можете зіткнутися , … тому я вам бажаю не поспішати , по можливості … а пошукати відповіді на своє питання , як внутрі себе так і зовні . Якщо , Вам потрібна буде допомога і підтримка , звертайтесь . І будьте здорові .
Добрий ранок. Валя, дякую, що поділилися своєю історією. Читаючи Ваше повідомлення, дуже відчувається, скільки зараз у ньому болю, страху та самотності.
Ви опинились у ситуації, де за дуже короткий час сталося кілька серйозних втрат одночасно: розрив стосунків, життя в іншій країні без достатньої підтримки, необхідність самій піклуватися про шестирічну доньку і тепер несподівана вагітність. Для однієї людини це надзвичайно велике навантаження.
У такому стані дуже складно зрозуміти власні справжні бажання. Тому зараз я не поспішала б змушувати себе приймати кінцеве рішення. Натомість варто спробувати чесно відповісти собі на кілька запитань:
Чого хочу саме я, якщо на мить прибрати страх?
Що мене лякає найбільше: сама вагітність чи думка, що доведеться справлятися самій?
Які ресурси в мене все-таки є зараз?
Яке рішення буде найприйнятнішим саме для мене, а не для колишнього партнера чи оточення?
Я дуже рекомендую не залишатися з цим наодинці. У таких ситуаціях жінкам часто потрібний безпечний простір, де можна без осуду проговорити всі свої думки: і страх народжувати, і страх аборту, і образу на чоловіка, і тривогу за майбутнє доньки. Коли все це залишається всередині, рішення здається неможливим. Коли ж емоції набувають місця, з'являється більше ясності.
Також мені хочеться сказати Вам головне: Вам не обов'язково приймати це рішення сьогодні під тиском страху. Спочатку подбайте про себе та дайте собі можливість розібратися у власних почуттях. Тоді можна зрозуміти свій наступний крок.
Ви зараз проходите через дуже непростий період. І те, що Ви шукаєте допомогу та ставите собі ці запитання, говорить про Вашу відповідальність і небайдужість до свого життя та життя своїх дітей.
Я щиро бажаю Вам зараз підтримки та опори. І пам'ятайте: у такій складній ситуації Ви не зобов'язані проходити через це самі❤️.
Ви напевно знаєте як хочете вчинити лише природній страх виживання заважає прийняти правильне рішення. Дайте собі трохи часу і простору для подумати без зайвого тиску.