Невдача в професійній діяльності
Вітаю! Підкажіть, як впоратися з цією ситуацією, яка склалася? Запросили працювати на табір менторкою в інше місто, довго готувалася, купила квиток, зібрала речі та поїхала. З трьох таборів, які відгукнулася, обрала більш відповідний. Планувала ціле літо попрацювати. Подолала сотні кілометрів (до Мукачівського району). Як тільки приїхала на табір, почала освоюватися та включатися в роботу, підійшла «старша» і сказала, що група дітей не набралася і мені прийдеться або в цей день їхати, або ж на наступний додому. Те, що така відмова неприємна, то одне, друге, болюче – найрідніші люди не підтримали, а навпаки, нападали за те, що не реалізована, що не слухаюся їх, обираю сама шлях, їжджу куди-небудь, несерйозна та багато інших цькувань і принижень. Я почала швидко діяти та знайшла інший табір, на який буду їхати. Але от усередині якась порожнеча й невідомість, ніби це знову може повторитися, що знову так «відшиють» і я ганебно буду почуватися. У якійсь мірі почуваю себе невдахою, що даремно народилася на цей світ, доля підкидає мені лиш неприємні сюрпризи попри працьовитість і наполегливість. Не знаю, як жити з цими почуттями, ніби нема далі виходу…
Відповіді
26Найбільше мене зачепило навіть не те, що табір скасував вашу участь. Такі ситуації, на жаль, трапляються. А те, що в момент, коли вам було найбільше потрібне просте людське: «Шкода, що так сталося. Ти впораєшся»,-ви почули критику і приниження.
Дуже часто саме в такі моменти активізується не лише біль від сьогоднішньої події, а й давнє переконання: «зі мною щось не так», «я невдаха», «у мене нічого не вийде». І тоді випадкова ситуація починає здаватися доказом того, що це правда.
Але якщо подивитися на факти, вони говорять про інше. Ви не здалися. Ви не поїхали додому зі словами «це кінець». Ви дуже швидко знайшли інший табір і продовжили рухатися до своєї мети. Це поведінка не невдахи, а людини, яка вміє знаходити вихід навіть у складних обставинах.
Зараз, схоже, болить не відмова. Болить відсутність підтримки від тих, від кого її найбільше хотілося отримати. І це зовсім інший біль. Саме його варто не знецінювати, а дати собі право прожити.
Доброго дня! Прочитавши Вашу історію захотілося Вас обійняти і сказати, що Ви велика молодець і дуже сильна особистість, адже обираєте чути себе, свої потреби і йти власним шляхом. Ніхто в цьому житті не здатний краще зрозуміти, що для Вас дійсно буде найкраще, окрім Вас самої.
Так, ситуація дійсно неприємна, адже організатори не дотрималися контракту і це їхня помилка та непрофесійність. Водночас, Ви себе показали як хороший, відповідальний спеціаліст, який дотримався домовленостей.
На жаль, не всі люди у цьому світі дійсно відповідально ставляться до своєї справи і Ви ще будете зустрічати таких людей на своєму життєвому шляху. І це не про те, що Ви "невдаха", а про те, що цей світ неідеальний. Лише Ви обираєте, з якими людьми Ви будете продовжувати Вашу співпрацю, а з якими - ні, і з того, що Ви написали, Вам вже вдається обирати (Ви знайшли інший табір).
Сила не втому, щоб попередити всі можливі невдачі, а втому, щоб продовжувати рухатися далі, коли Ви їх зазнаєте. А Ви дієте. І це заслуговує на повагу.
Мені шкода, що Ваші найближчі люди Вам не дають тої підтримки, якої Ви потребуєте і навіть більше, проявляють токсичність по відношенню до Вас. Це не Ок з їхнього боку. Вони Вас не мотивують, а навпаки, вселяють невпевненість у власні сили.
Пам'ятайте, що Ви можете відмовлятися від того, що Вам приносить біль і шукати підтримку там, де Вам дійсно можуть надати. І перша така людина - це Ви сама для себе.
Це можливо довга робота із сепарацією та становленням себе, як особистості. Я вам щиро співчуваю, що така ситуація відбулась, певно це дуже боляче, особливо отримати таке від найближчих людей
Дійсно ситуація вкрай неприємна. А очікування підтримки від близьких природнє бажання. Запрошую вас на консультацію до себе подосліджувати що відбувається з вами в подібних ситуаціях і що можна змінити щоб проживати це більш з користю для свого ментального здоров'я. З повагою)
Доброго дня! Ви описуєте ситуацію, де були порушені ваші права, де замовник заздалегідь не попередив про те, що група не набралась, і чи мав він право так діяти? Не знаю всю ситуацію, з описаного виходить, що ні.
В таких обставинах, коли паплюжаться права людини, коли стаються такі неприємні ситуації, людина може потрапити в якийсь свій попередній досвід неприємний, де не змогла дати відсіч, коли це було потрібно. Наприклад у дитинстві, або у кризовий період життя. Цей досвід зберігається у психіці у вигляді непрожитих тоді почуттів.
І коли стається така неприємна ситуація, людина автоматично, оминаючи на льоту реальну ситуацію - де вона вже доросла, і може себе відстояти - попадає емоційно у ту ситуацію в дитинстві. Там вона дійсно не могла себе захистити.
Я описала приблизно, як воно може відбуватись. Але, звісно, це все дуже індивідуально. Ваш запит звучить як запит на консультацію, або терапію.
В будь-якому разі, бажаю вам досягти того, чого ви хочете.
З повагою, психолог Лариса.
Привіт!
Дуже розумію ваші відчуття. Сама переживала теж саме.
Але зверніть увагу на важливий момент: те, що група не набралася, не є показником Ваших професійних якостей чи цінності як людини. Це обставина, на яку Ви не могли вплинути..
Бережіть себе. З того, що Ви описали, я бачу не невдаху, а сміливу людину, яка продовжує йти вперед, попри труднощі.
Співчуваю
Нажаль, складні ситуації сприймаються набагато болючіше, якщо нема підтримки близьких, і ще гірше, коли ті, хто мав би підтримати, знецінюють чи звинувачують
В даному випадку, мені здається, варто поступово сепаруватися від своєї родини і шукати або створювати власну - людей, з якими є спільні цінності та сенси, коло однодумців
І одночасно з тим розвивати свою психологічну гнучкість та саморегуляцію
Успіхів вам!
Я думаю, що Ви сильно переживаєте цю ситуацію тому, що Ви серьозна та відповідальна людина, звикли багато вкладатись у свою роботу, і можливо, навіть більше ніж треба: ось все літо готові працювати. І здається, що забуваєте про інші сфери свого життя : відпочинок, спілкування з друзями, стосунки, особисте життя. Дуже зосереджені на роботі.
Незавжди все вдається. І так буває у всіх! Але коли не вдається в роботі, а робота займає все життя, є відчуття тотальної невдачі.
Добре, коли людина побудувала свою «мережу підтримки», такі острівкі, де можна відволіктись, забути на деякий час про неприємне, зняти напругу, відпочити, посміятись, розслабитись, набратись сил і таким наповненним повертатись до своїх справ.
Впевнена, що у Вас все получиться, будете реалізованою. У Вас є характер, працьовитість, наполегливість. Ну, а рідні … думаю, вони переживають за Вас, за Ваше майбутнє, але, напевно, не вміють підібрати правільні слова, щоб підтримати Вас.
Вітаю, ви зовсім не нереалізована, навпаки - наполеглива молода людина, яка швидко вміє приймати рішення
Те, що група не набралась аж ніяк не є зоною вищої відповідальності, як і те що вам говорять родичі
Так, це боляче і неприємно, коли родичі не розуміють, можливо в такий спосіб вони хотіли вас з мотивувати до роботи, але ви і самі без них чудово впорались
На протязі життя вас будуть як і засуджувати так і підтримувати- і ті хто не підтримують не завжди погані люди- можливо вони по іншому не вміють або є емоційно не зрілими, але і вам на протязі цього ж життя не завжди будуть потрібні думки оточуючих - адже в першу чергу ви є самі в себе бажаю вам всього доброго
Якщо маєте бажання подивитися в бік сенсу буття і розібратися з питанням НЕдаремності приходу у світ та відносин із родичами - запрошую в простір, дослідження себе через тіло, відчуття та живий контакт із собою
Доброго дня. Теж працюю в сфері освіти практичним психологом. Ця система має свої недоліки. І багато чого НЕ залежить від вас.
Ви виявили наполегливість і цілеспрямованість! І швидко знайшли нове рішення!
Зробіть акцент на позитивному!
Ви вже самостійна особистість , а ваші рідні самі мають свої комплекси і упередження.
Вперед у своє життя!
Вітаю.
З того, що ви описали, я б не називала це професійною невдачею. Так, ви потрапили в досить неприємну й неочікувану ситуацію і дуже багато вклалися у весь цей процес. Та, незважаючи на це, ви змогли все ж вистояти, продовжили діяти і досить швидко зорієнтувалися, почавши шукати інший варіант, — і знайшли його.
А те, що зараз ви відчуваєте порожнечу й невідомість перед новим табором, цілком зрозуміло. Попередній досвід із відмовою дуже свіжий, і психіка боїться потрапити ще раз у подібну ситуацію й зустрітися з усіма важкими почуттями повторно. Та цей страх не означає, що так обов’язково станеться.
Перед поїздкою до нового табору, можливо, варто максимально прояснити практичні моменти: чи точно набрана група, які умови роботи, хто відповідальна людина, чи є письмове підтвердження домовленостей. Це може допомогти відчути трішки більше впевненості й безпеки, щоб утихомирити почуття і тривожні думки.
Але більше за все у вашій ситуації мене турбує реакція рідних. Адже вам і так було непросто, та замість підтримки ви отримали звинувачення, знецінення й тиск. А ще з вашого опису складається враження, що це не поодинокий випадок, коли була подібна реакція чи звучали подібні слова.
І, можливо, прийшов час поміркувати про ваші межі з оточенням, про те, як реакції інших впливають на вас, і про те, наскільки Окейні ці реакції... Адже ви не зобов’язані робити кожен свій крок прийнятним для інших. І ця ситуація не є доказом того, що ви невдаха. Вона доводить лише те, що сталася неприємна, болюча й несправедлива для вас ситуація, і ви намагаєтесь із нею впоратися — і у вас непогано виходить.
І ще, стосовно ваших слів наприкінці: якщо думки на кшталт “нема виходу” або “даремно народилася” стають сильнішими, не залишайтесь із цим наодинці. У такому стані варто звернутися по живу підтримку — до психолога, психотерапевта, кризової лінії або людини, яка може бути поруч і готова підтримати та прийняти вас без осуду.
Бережіть себе.
Насправді Ви дуже сильна. Подумайте, чого Вас вчить цей досвід і ця ситуація? Опустити руки Ви зможете завжди,але життя дає нові варіанти, спробуйте, прислухайтесь до себе. Певна, відповіді там вже є давно. Ви на етапі дорослішання і становлення, і дійсно нелегко відстоювати свою думку і діяти так як Вам хочеться.
Щиро бажаю Вам легкості і успіхів!
І хай все складеться найкращим для Вас чином.
Якщо буде нелегко- звертайтесь, розберемо Ваше питання в терапії.
Прислухайтеся до себе: хто це говорить всередині мене? Чий це голос? Звідки я маю таке переконання? Підіть туди, подосліджуйте. Скоріше, це знову ж таки голос оточення, або переконання, які колись ви собі засвоїли. Якщо потрібна допомога - звертайтесь, я поруч.
Доброго дня, співчуваю вашої ситуації з роботою та з ставленням ваших близьких, пишете що продовжуйте шукати табір, що для мене показує що ви стійка , але в чому наразі ваше питання ?