Зараз у мене непростий період на роботі. Відчуваю сильну втому та виснаження, тримати звичний рівень продуктивності складно. Концентруватися важко, мозок швидко виснажується. Через це зменшила кількість соціальних контактів і зустрічей, хочу побути на самоті, щоб відновити сили.
Я проходжу лікування антидепресантами, є побічні ефекти: сильна втома, зниження концентрації, мозок швидко виснажується, відчуття «заторможеності». Через це я часто думаю, що я «тупа», «погана», що не справляюся і нічого не виходить. Також хвилююсь через фінанси, бо зараз дохід менший і це ще більше виснажує.
Хочу отримати поради, як адаптуватися до побічних ефектів, підтримувати концентрацію та енергію, організувати роботу і відновлення, щоб не погіршити стан, і як впоратися з негативними думками про себе та фінансовою тривогою.
Відповіді
12Добрий день. Юліє. Хочеться висловити Вам свою підтримку. Симптоми, як Ви називаєте, загалом схожі на прояви депресії. Тобто або, можливо, є сенс скоригувати/замінити препарат, якщо ці сумні відчуття постійно з Вами, або зараз посилилися зовнішні чинники, пресинг зовні, і тому є певне повернення до депресивного стану. Найприкріше завжди те, що зазвичай це погіршується тривогою за фінанси: "вилечу з сідла" - і що тоді. Я думаю, Ви і зараз непогано працюєте, як би не почувалися. Ви не погана!! Якщо антидепресант зняв частину симптомів, то це ті, що лишилися? Чи проявилися? Безумовно потрібна робота над цим негативним ставленням до себе. Покращення загальної ситуації навряд чи почнетьсяз додаткоовго підхльостування: роби ще більше. Якби могли, ви б уже робили, напевно. Потрібне зцілення зсередини. Розмова підтримуюча з психологом і вправи, техніки на те, щоб зміцнити себе зсередини, виростити внутрішню опору. Звертайтеся, будь ласка, якщо будете мати готовність і бажання.
Вітаю, Юліє!
Порада не допоможе. Позбавитися такого стану допоможе спільна робота вас, як клієнта, психіатра і психотерапевта.
Я працюю з такими запитами. Є позитивні відгуки. Можете звернутися, буду рада допомогти.
Вітаю!
Лікування антидепресантами часто дає такі побічні ефекти на початку або під час підбору дозування: втома, «заторможеність», складність із концентрацією. У такому стані мозок справді швидше виснажується — це не означає, що ви стали «тупою» або гірше працюєте. Це тимчасова реакція нервової системи.
Коли енергії менше, нормально, що з’являється потреба зменшити соціальні контакти і більше відновлюватися. Зараз важливо трохи знизити вимоги до себе: працювати коротшими відрізками часу, робити регулярні паузи, планувати тільки кілька ключових задач на день і давати собі відпочинок без відчуття провини.
Негативні думки про себе часто посилюються саме тоді, коли організм виснажений. Це більше про стан нервової системи, ніж про реальні ваші можливості.
Так само і фінансова тривога зараз природна — коли енергії менше, будь-яка невизначеність відчувається сильніше.
Якщо відчуваєте, що це виснаження, самокритика і тривога починають сильно тиснути і немає сил справлятися, запрошую до себе на консультацію, де можна спокійно розібрати, як адаптувати роботу під ваш теперішній ресурс, як поводитися з побічними ефектами і як зменшити ці жорсткі думки про себе. Іноді кілька розмов допомагають повернути відчуття контролю і трохи більше внутрішньої опори.
Сил вам )
Вітаю, Юліє!
Антидепресанти є милицею, на яку можна обпиратися під час депресії. Парлельно з фармакотерапією має бути психотерапетична робота, направлена на вирішення проблем, що призвели до депресії.
Антидепрсанти, якщо правильно підібрані, покращують фізичний і психічний стан, підвищують працездатність.
Якщо Вам хочеться ізолюватися і зменшити кількість контактів, то це про погіршення депресвного стану. Варто звернутся до психіатра і обговорити з ним вплив ліків особисто на Вас.
Вітаю! З Вашої інформації не зовсім зрозуміло як давно Ви почати лікування антидепресантами. Якщо вже тривалий час, то варто не долати побічні ефекти, а звернутися до свого психіатра для корегування лікування або заміну ліків іншими. Все індивідуально і інколи буває, що ліки не підходять чи дозування не те. Ваша інформація про Ваш стан допоможе лікарю це визначити.
Те, що з вами зараз відбувається — однозначне виснаження нервової системи, плюс адаптація до препаратів. У цей період мозок справді обовʼязково працює повільніше. Звідси ця «ватність», складність із концентрацією і відчуття, ніби ви не справляєтесь. Але це не про вашу реальну здатність думати чи працювати. Це фізіологія.
Буде дуже корисно зараз трохи знизити вимоги до себе. Коли психіка відновлюється, іноді наймудріше рішення — не тиснути на себе ще сильніше, а трохи зменшити темп і дати організму час адаптуватися.
Добре також підтримати тіло. Нервова система відновлюється не лише через голову. Теплі ванни, масажі, ароматерапія, антистрес-процедури, повільні прогулянки, смачна їжа, якісь маленькі «дівочі» покупочки — це не баловство, а спосіб дати нервовій системі сигнал, що життя продовжується і в ньому є місце для приємного.
Коли мозок виснажений, він часто починає говорити з нами дуже жорстко: «я тупа», «я не справляюсь». Це те саме, як вважати вагітну жінку істеричною через перепади настрою. Але ж Ви знаєте, що це не правда. Це просто голос перевтоми. Фізіологія.
Відмітьте для себе ще одну важливу річ: чи є зараз у вашому житті на кого опертися? Чи є поруч людина або простір, де можна просто видихнути — трохи пони́ти, поскаржитися, побути слабкою, не збираючи себе постійно в «правильну» форму?
Часом нервовій системі для відновлення дуже потрібно саме це — безпечне місце, де можна трохи розсипатися, щоб потім спокійно зібрати себе назад.
Дайте часу час. Так буде не завжди. 🤍
Вітаю Вас.
Чи можете зменьшити вимоги до себе на період лікування?Завжди у виході із стресу важливі маленькі, але щоденні кроки по відновленню ( відпочинок , паузи, хвилини дихання з подовженим видихом). Відпочинок також можна планувати, як плануєтє завдання на протязі свого дня.
Чи зможете планувати свій день ?
Чи зможете зменьшити кількість завдань на протязі дня , не поспішати ? Що стосується важких думок , які заважаюсь, то їх треба намагатися змінити на більш "м"які" і дивитися : якщо вони негативні, чи дійсно їх можна підтвердити фактами?
Інколи знов зустрітися з лікарем на предмет дози ліків ( чи не потрібно її зменьшувати через деякий час, - для лікаря важливо бачити Вас у динаміці).
Вітаю, Юлія!
Ви відчуваєте природну втому через поєднання навантаження на роботі та побічних ефектів антидепресантів. Важливо зараз зменшити самокритику і розподілити сили.
Роботу організуйте короткими блоками з регулярними паузами для руху або дихання.
Відновлення : сон, харчування, легкі фізичні вправи зараз пріоритет.
Негативні думки помічайте і ставте під сумнів: «Чи це факт чи інтерпретація мого стану?»
Фінансову тривогу зменшує планування бюджету та конкретні короткострокові дії.
Якщо побічні ефекти будуть сильніші, обговоріть із лікарем корекцію дози. Ваш ресурс - це енергія, а не постійна продуктивність.
Описанное состояние похоже на период адаптации к лечению и сильную внутреннюю перегрузку. Побочные эффекты антидепрессантов действительно могут временно снижать энергию и концентрацию, и из-за этого часто усиливается самокритика и тревога за работу и финансы.
На консультации можно спокойно разобрать вашу ситуацию: как адаптироваться к этому периоду, поддержать концентрацию и ресурс, выстроить более щадящий режим работы и снизить давление негативных мыслей о себе.
Работаю онлайн и очно. Если откликается, можно договориться о встрече.
Вітаю. Моя щира рекомендація - це знайдіть для себе хобі. Подумайте, що найбільше підійде саме вам. Можливо, це буде читання книжок, вишивка, або звичайна прогулянка. І робіть це систематично, починайте з кількох хвилинок, поступово збільшуючи.
І запрошую Вас на консультацію. Я працюю в методі арт- терапії- це натхненно, легко і результативно.
А ще, як відомо, творчість - володіє ефектом зцілення.
Звертайтесь. Добра і миру Вам.
Юліє, в ситуації, яку ви описуєте може бути допоміжним додатковий спосіб до тієї медикаментозної терапії, що ви вже маєте. Цей спосіб - це знаття напруги з нервової системи за допомогою спеціальних тілесних практик. Саме робота з тілом допомагає додати спокою там, де «розумна голова» не може його знайти. Перенавантаження нервової системи впливає на концентрацію, продуктивність роботи та на інші процеси життєдіяльності. Якщо вам відгукується такий підхід в роботі з вашою ситуацією, звертайтесь, буду рада допомогти.
Добрий вечір, Юліє.
З вашого повідомлення відчувається, що зараз у вас справді непростий період: сильна втома, складно концентруватися, є побічні ефекти від лікування, через що падає продуктивність і з’являються думки, що ви «не справляєтесь». Коли організм адаптується до антидепресантів, такі стани — виснаження, «заторможеність», труднощі з концентрацією — на жаль, можуть виникати, і це не означає, що з вами щось не так або що ви «гірша». Вашій нервовій системі зараз просто потрібно більше ресурсу та відновлення.
У такі періоди важливо трохи зменшити вимоги до себе, працювати коротшими відрізками з паузами та пам’ятати, що думки на кшталт «я погана» або «я тупа» часто з’являються саме через виснаження і не є об’єктивною оцінкою вас як людини. Також варто обговорювати побічні ефекти з лікарем, якщо вони сильно впливають на щоденне життя.
Якщо вам відгукується, ми можемо детальніше розібрати ваш стан у терапії: підтримати вас у цьому періоді, попрацювати з самокритикою, тривогою щодо роботи та фінансів і знайти більш бережний спосіб відновлення. Буду рада допомогти.