Дуже погані думки
Важкі думки про те, що я нікому не потрібен, роблю всім тільки гірше своїм існуванням та відверто ненавиджу себе
Важкі думки про те, що я нікому не потрібен, роблю всім тільки гірше своїм існуванням та відверто ненавиджу себе
Відповіді
7Вітаю. Паша, те, що ти описав - це стан, у якому психіці дуже важко. Коли накопичується біль, виснаження й самотність, мозок починає говорити жорстокими словами — ніби ти зайвий, ніби без тебе всім було б краще, але це симптом болю, а не факт. Ти не робиш світ гіршим своїм існуванням, навпаки сам факт, що ти відчуваєш, переживаєш, думаєш про інших, уже говорить про твою чутливість і значущість. Людина, якій «байдуже», не мучиться такими думками. Ненависть до себе часто виростає там, де було багато критики, відкидання або там, де довго доводилося бути «сильним» без підтримки. Це можна змінити.
Зараз є не тільки розмовні методики, а й ті, що працюють на нейробіологічному рівні і допомагають опрацювати навіть ранні дитячі травми. Якщо маєш питання, можеш написати мені, докладніше поясню.
А зараз, будь ласка, не залишайся з цим наодинці. Поговори з кимось з другом, близькою людиною або фахівцем (це можуть бути телефони гарячої лінії для невідкладної допомоги).
В моменті ти можеш допомогти собі звернувши увагу назовні і побачити 3 речі,
почути 2 звуки та
одне тілесне відчуття, яке зараз найпомітніше
Зробити вдих носом і повільний глибокий видих довших за вдих ртом (3-5 разів або по відчуттях)
А потім проговорити вголос «Зараз у мене є думка, що я нікому не потрібен. Це думка, не факт. Вона виникла, бо мені дуже боляче.»
І тоді подумай, "що б я сказав людині, яку люблю, якби вона почувалася так само?» Можеш прогулятись, зробити собі теплий чай, згадати про щось приємне.
Дякую, що звернувся. Дбай про себе із співчуттям і турботою. Бажаю здоров'я.
Здравствуйте, Павел. С точки зрения КПТ, существует определенный вид мыслей, которые напрямую влияют на наше настроение, мы в состоянии заметить, и отследить их, но в большинстве случаев, просто не обращаем на эти мысли внимание.
Я говорю про негативные автоматические мысли (НАМы).
Что это такое?
НАМы – это негативно окрашенные оценки или интерпретации тому, что случается вокруг нас или внутри нас. Пример: Подруга рассказала Вам, что наконец-то купила новый мобильный телефон, который очень хотела. И в этот момент в голове проносится мысль: «Эх, а у меня выдался ужасный в плане финансов год, вирус ударил по моему бизнесу и неизвестно, что будет дальше».
Структура работы данных мыслей такова : НАМы – вызывают негативные эмоции - негативные эмоции - ухудшают настроение.
Негативные автоматические мысли имеют ряд характеристик:
Они мимолетны
НАМы- это специфические мысли, про конкретные события, или ситуации. Они могут иметь стереотипный, повторяющийся характер, особенно при хронических проблемах.
НАМы могут быть настолько короткими и частыми и настолько привычными, что их сложно отследить, они становятся частью нашего внутреннего пространства.
Эти мысли часто воспринимаются как истина, особенно, когда превалируют сильные эмоции.
НАМы существуют как вербальные конструкции пример: «я ни на что не способен».
Исходя из вышесказанного, важно отслеживать и проверять свои негативные автоматические мысли и понимать, что мысли – это только мысли, а не факты. И следовательно, они далеко не всегда могут быть точными и правдивыми. В вашем случае структура такая : НАМ "я нікому не потрібен" , роблю всім тільки гірше своїм існуванням - эмоция : грусть, гнев. и Фильтр - чтение мыслей. Надеюсь эта информация немного поможет Вам.
Вітаю! Ненависть до себе - це не Ваша особистість, це голос Вашого складного стану. У Вас депресивне мислення і Вам здається, що світ від Вас відвернувся. Ваше життя має значення, навіть якщо Ви зараз цього не відчуваєте. Дайте собі шанс отримати допомогу, зверніться до психолога.
Паша, ті думки, які ви описуєте, звучать дуже важко. Коли людина починає відчувати, що вона нікому не потрібна і тільки заважає іншим, це приносить багато болю і самотності.
Важливо сказати одну річ: у таких станах справа часто не тільки у думках або характері людини. Коли психіка довго знаходиться у сильному стресі або пригніченому стані, у мозку може порушуватися баланс речовин і гормонів, які відповідають за настрій, відчуття сенсу, енергію та здатність тверезо оцінювати себе.
Через це свідомість починає працювати ніби через “темний фільтр” — людина бачить себе гіршою, ніж вона є насправді, і з’являються дуже жорстокі думки про себе.
Тому в такій ситуації важливо не залишатися з цим станом наодинці і звернутися до лікаря-психіатра. Це не означає, що з вами «щось не так» як з людиною. Навпаки — це означає, що організму зараз може бути потрібна допомога на біологічному рівні, щоб вирівняти стан.
Іноді правильно підібрана медикаментозна підтримка допомагає відновити баланс у мозку, і тоді людина починає відчувати полегшення: думки стають менш жорсткими, з’являється більше сил і ясності. Це як заправити автомобіль якісним топливом і тоді він буде довго їхати та не ломатися.
Коли стан трохи стабілізується, тоді вже значно легше працювати і з психологом, розбиратися з причинами того, що привело до такого самоставлення.
Те, що з вами зараз відбувається, — це стан, з яким можна і потрібно працювати, і для цього є фахівці та способи допомоги. Ви не повинні справлятися з цим наодинці.
Коли всередині багато болю і розчарування, легко почати бачити себе як тягар для інших і втратити відчуття власної цінності. Те, що ви про це написали, вже важливий крок. З такими переживаннями не варто залишатися наодинці, бо вони тільки посилюються, коли людина постійно прокручує їх у голові. З подібними станами працюють у терапії: поступово розбирають ці думки, їхні причини і вчаться по-іншому ставитися до себе.
Вітаю! Як давно у вас такий стан? Що відбувається зараз у вашому житті, що ви про це пишете? Запрошую подосліджувати себе поруч зі мною!
Дуже важко таке «чути» від молодого хлопця, в якого все попереду. З навʼязливими та негативними думками треба розбиратись, бо вони не дають можливості побачити те добре, що є в житті. Забирають позитивні емоції як дементори. Але з цим можна справитись. Взяти над ними контроль, фокусуватись на тому, що вдається гарно. Пригадати радісні моменти. Прийняти те, що бувають різні стани, але за допомогою думок, можна керувати своїм настроєм.
Якщо ці думки переслідують вас більше 2-х тижнів, впливають на настрій (настрій здебільшого пригнічений), не хочеться нічого робити, самий важкий час - вранці, а памʼять та увага погіршились, треба звернутися до спеціаліста за діагностикою та подальшою психологічною підтримкою. Бережіть себе 🙏