Невдача в професійній діяльності
Вітаю! Підкажіть, як впоратися з цією ситуацією, яка склалася? Запросили працювати на табір менторкою в інше місто, довго готувалася, купила квиток, зібрала речі та поїхала. З трьох таборів, які відгукнулася, обрала більш відповідний. Планувала ціле літо попрацювати. Подолала сотні кілометрів (до Мукачівського району). Як тільки приїхала на табір, почала освоюватися та включатися в роботу, підійшла «старша» і сказала, що група дітей не набралася і мені прийдеться або в цей день їхати, або ж на наступний додому. Те, що така відмова неприємна, то одне, друге, болюче – найрідніші люди не підтримали, а навпаки, нападали за те, що не реалізована, що не слухаюся їх, обираю сама шлях, їжджу куди-небудь, несерйозна та багато інших цькувань і принижень. Я почала швидко діяти та знайшла інший табір, на який буду їхати. Але от усередині якась порожнеча й невідомість, ніби це знову може повторитися, що знову так «відшиють» і я ганебно буду почуватися. У якійсь мірі почуваю себе невдахою, що даремно народилася на цей світ, доля підкидає мені лиш неприємні сюрпризи попри працьовитість і наполегливість. Не знаю, як жити з цими почуттями, ніби нема далі виходу…
Відповіді
25Доброго дня! Прочитавши Вашу історію захотілося Вас обійняти і сказати, що Ви велика молодець і дуже сильна особистість, адже обираєте чути себе, свої потреби і йти власним шляхом. Ніхто в цьому житті не здатний краще зрозуміти, що для Вас дійсно буде найкраще, окрім Вас самої.
Так, ситуація дійсно неприємна, адже організатори не дотрималися контракту і це їхня помилка та непрофесійність. Водночас, Ви себе показали як хороший, відповідальний спеціаліст, який дотримався домовленостей.
На жаль, не всі люди у цьому світі дійсно відповідально ставляться до своєї справи і Ви ще будете зустрічати таких людей на своєму життєвому шляху. І це не про те, що Ви "невдаха", а про те, що цей світ неідеальний. Лише Ви обираєте, з якими людьми Ви будете продовжувати Вашу співпрацю, а з якими - ні, і з того, що Ви написали, Вам вже вдається обирати (Ви знайшли інший табір).
Сила не втому, щоб попередити всі можливі невдачі, а втому, щоб продовжувати рухатися далі, коли Ви їх зазнаєте. А Ви дієте. І це заслуговує на повагу.
Мені шкода, що Ваші найближчі люди Вам не дають тої підтримки, якої Ви потребуєте і навіть більше, проявляють токсичність по відношенню до Вас. Це не Ок з їхнього боку. Вони Вас не мотивують, а навпаки, вселяють невпевненість у власні сили.
Пам'ятайте, що Ви можете відмовлятися від того, що Вам приносить біль і шукати підтримку там, де Вам дійсно можуть надати. І перша така людина - це Ви сама для себе.
Це можливо довга робота із сепарацією та становленням себе, як особистості. Я вам щиро співчуваю, що така ситуація відбулась, певно це дуже боляче, особливо отримати таке від найближчих людей
Дійсно ситуація вкрай неприємна. А очікування підтримки від близьких природнє бажання. Запрошую вас на консультацію до себе подосліджувати що відбувається з вами в подібних ситуаціях і що можна змінити щоб проживати це більш з користю для свого ментального здоров'я. З повагою)
Доброго дня! Ви описуєте ситуацію, де були порушені ваші права, де замовник заздалегідь не попередив про те, що група не набралась, і чи мав він право так діяти? Не знаю всю ситуацію, з описаного виходить, що ні.
В таких обставинах, коли паплюжаться права людини, коли стаються такі неприємні ситуації, людина може потрапити в якийсь свій попередній досвід неприємний, де не змогла дати відсіч, коли це було потрібно. Наприклад у дитинстві, або у кризовий період життя. Цей досвід зберігається у психіці у вигляді непрожитих тоді почуттів.
І коли стається така неприємна ситуація, людина автоматично, оминаючи на льоту реальну ситуацію - де вона вже доросла, і може себе відстояти - попадає емоційно у ту ситуацію в дитинстві. Там вона дійсно не могла себе захистити.
Я описала приблизно, як воно може відбуватись. Але, звісно, це все дуже індивідуально. Ваш запит звучить як запит на консультацію, або терапію.
В будь-якому разі, бажаю вам досягти того, чого ви хочете.
З повагою, психолог Лариса.
Привіт!
Дуже розумію ваші відчуття. Сама переживала теж саме.
Але зверніть увагу на важливий момент: те, що група не набралася, не є показником Ваших професійних якостей чи цінності як людини. Це обставина, на яку Ви не могли вплинути..
Бережіть себе. З того, що Ви описали, я бачу не невдаху, а сміливу людину, яка продовжує йти вперед, попри труднощі.
Співчуваю
Нажаль, складні ситуації сприймаються набагато болючіше, якщо нема підтримки близьких, і ще гірше, коли ті, хто мав би підтримати, знецінюють чи звинувачують
В даному випадку, мені здається, варто поступово сепаруватися від своєї родини і шукати або створювати власну - людей, з якими є спільні цінності та сенси, коло однодумців
І одночасно з тим розвивати свою психологічну гнучкість та саморегуляцію
Успіхів вам!
Я думаю, що Ви сильно переживаєте цю ситуацію тому, що Ви серьозна та відповідальна людина, звикли багато вкладатись у свою роботу, і можливо, навіть більше ніж треба: ось все літо готові працювати. І здається, що забуваєте про інші сфери свого життя : відпочинок, спілкування з друзями, стосунки, особисте життя. Дуже зосереджені на роботі.
Незавжди все вдається. І так буває у всіх! Але коли не вдається в роботі, а робота займає все життя, є відчуття тотальної невдачі.
Добре, коли людина побудувала свою «мережу підтримки», такі острівкі, де можна відволіктись, забути на деякий час про неприємне, зняти напругу, відпочити, посміятись, розслабитись, набратись сил і таким наповненним повертатись до своїх справ.
Впевнена, що у Вас все получиться, будете реалізованою. У Вас є характер, працьовитість, наполегливість. Ну, а рідні … думаю, вони переживають за Вас, за Ваше майбутнє, але, напевно, не вміють підібрати правільні слова, щоб підтримати Вас.
Вітаю, ви зовсім не нереалізована, навпаки - наполеглива молода людина, яка швидко вміє приймати рішення
Те, що група не набралась аж ніяк не є зоною вищої відповідальності, як і те що вам говорять родичі
Так, це боляче і неприємно, коли родичі не розуміють, можливо в такий спосіб вони хотіли вас з мотивувати до роботи, але ви і самі без них чудово впорались
На протязі життя вас будуть як і засуджувати так і підтримувати- і ті хто не підтримують не завжди погані люди- можливо вони по іншому не вміють або є емоційно не зрілими, але і вам на протязі цього ж життя не завжди будуть потрібні думки оточуючих - адже в першу чергу ви є самі в себе бажаю вам всього доброго
Якщо маєте бажання подивитися в бік сенсу буття і розібратися з питанням НЕдаремності приходу у світ та відносин із родичами - запрошую в простір, дослідження себе через тіло, відчуття та живий контакт із собою
Доброго дня. Теж працюю в сфері освіти практичним психологом. Ця система має свої недоліки. І багато чого НЕ залежить від вас.
Ви виявили наполегливість і цілеспрямованість! І швидко знайшли нове рішення!
Зробіть акцент на позитивному!
Ви вже самостійна особистість , а ваші рідні самі мають свої комплекси і упередження.
Вперед у своє життя!
Вітаю.
З того, що ви описали, я б не називала це професійною невдачею. Так, ви потрапили в досить неприємну й неочікувану ситуацію і дуже багато вклалися у весь цей процес. Та, незважаючи на це, ви змогли все ж вистояти, продовжили діяти і досить швидко зорієнтувалися, почавши шукати інший варіант, — і знайшли його.
А те, що зараз ви відчуваєте порожнечу й невідомість перед новим табором, цілком зрозуміло. Попередній досвід із відмовою дуже свіжий, і психіка боїться потрапити ще раз у подібну ситуацію й зустрітися з усіма важкими почуттями повторно. Та цей страх не означає, що так обов’язково станеться.
Перед поїздкою до нового табору, можливо, варто максимально прояснити практичні моменти: чи точно набрана група, які умови роботи, хто відповідальна людина, чи є письмове підтвердження домовленостей. Це може допомогти відчути трішки більше впевненості й безпеки, щоб утихомирити почуття і тривожні думки.
Але більше за все у вашій ситуації мене турбує реакція рідних. Адже вам і так було непросто, та замість підтримки ви отримали звинувачення, знецінення й тиск. А ще з вашого опису складається враження, що це не поодинокий випадок, коли була подібна реакція чи звучали подібні слова.
І, можливо, прийшов час поміркувати про ваші межі з оточенням, про те, як реакції інших впливають на вас, і про те, наскільки Окейні ці реакції... Адже ви не зобов’язані робити кожен свій крок прийнятним для інших. І ця ситуація не є доказом того, що ви невдаха. Вона доводить лише те, що сталася неприємна, болюча й несправедлива для вас ситуація, і ви намагаєтесь із нею впоратися — і у вас непогано виходить.
І ще, стосовно ваших слів наприкінці: якщо думки на кшталт “нема виходу” або “даремно народилася” стають сильнішими, не залишайтесь із цим наодинці. У такому стані варто звернутися по живу підтримку — до психолога, психотерапевта, кризової лінії або людини, яка може бути поруч і готова підтримати та прийняти вас без осуду.
Бережіть себе.
Насправді Ви дуже сильна. Подумайте, чого Вас вчить цей досвід і ця ситуація? Опустити руки Ви зможете завжди,але життя дає нові варіанти, спробуйте, прислухайтесь до себе. Певна, відповіді там вже є давно. Ви на етапі дорослішання і становлення, і дійсно нелегко відстоювати свою думку і діяти так як Вам хочеться.
Щиро бажаю Вам легкості і успіхів!
І хай все складеться найкращим для Вас чином.
Якщо буде нелегко- звертайтесь, розберемо Ваше питання в терапії.
Прислухайтеся до себе: хто це говорить всередині мене? Чий це голос? Звідки я маю таке переконання? Підіть туди, подосліджуйте. Скоріше, це знову ж таки голос оточення, або переконання, які колись ви собі засвоїли. Якщо потрібна допомога - звертайтесь, я поруч.
Доброго дня, співчуваю вашої ситуації з роботою та з ставленням ваших близьких, пишете що продовжуйте шукати табір, що для мене показує що ви стійка , але в чому наразі ваше питання ?
Вітаю! Дякую, що написали! Такі речі трапляються скрізь. Це дуже важка робота працювати з людьми. Насправді, вам мали повідомити завчасно, що група не набралась, щоб ви не витрачали час і кошти. Наступного разу максимально контролюйте процес, усе перепитуйте та плануйте заздалегідь. Просіть, щоб вам оплачували переїзд, проживання, харчування та інше. Ви молодець, робіть свою справу, а досвід приходить із часом. Рідні потім будуть казати: "Ось бачиш, я ж тобі говорив/ла, що ти молодець!" Удачі!