Друзі яким не довіряю
Доброго дня. Хочу коротко описати свій стан.
Зараз я не хочу зустрічей і більше потребую спокою. Деякі люди не розуміють, що у мене є своє життя, і продовжують кликати мене до себе, хоча я цього не хочу. Я не знаю, як правильно сказати «ні», щоб не було тиску.
Також були ситуації, коли люди позичали в мене гроші і не повернули. Я хочу, щоб вони їх віддали.
Ще хочу додати, що зараз я не п’ю алкоголь через ліки, але мене все одно кличуть на посиденьки.
Підкажіть, будь ласка, чи це нормальна реакція і як правильно ставити межі з людьми.
Відповіді
7доброго дня!
Цілком нормально говорити про свої межі, як з Вами можна і як ні, озвучувати про свої потреби також ок.
Нагадувати людям про те, що Вони винні Вам гроші також ок. Ви ж їх їм не подарували, а позичили, якщо не було іншої домовленості.
Щодо посиденьок: Ви самі вирішуєте йти Вам чи ні. Коли Вас запрошують, це може свідчити про Вашу цінність для інших людей. І Ви можете казати про те, що Ви переживаєте: Ви наразі лікуєтесь і алкоголь не сумісний з ліками і це може викликати певне напруження в компанії.
Але знову ж таки: це про Ваші кордони і потреби
Звичайно це нормально потребувати спокою. І вашого «я просто не хочу» уже має бути достатньо.
Що буде якщо ви щиро відповідатимете «вибач, я не хочу»? Можливо якась частина друзів дійсно не сприйме відмови, але буде та частина яка зрозуміє. І можливо саме такі звʼязки і варті вашого часу та довіри.
Доброго дня.
Те, що ви описуєте, — цілком нормальна ваша реакція. Коли людина переживає напружений період або просто потребує більше спокою, природно хотіти менше спілкування і більше часу для себе. Це не означає, що з вами щось не так.
Щодо особистих меж — ви маєте право відмовляти, навіть якщо іншим це не подобається. Іноді достатньо простих, спокійних фраз без довгих пояснень, наприклад:
— «Зараз я не хочу зустрічатися, мені потрібен час для себе».
— «Я не п’ю алкоголь через ліки, тому не приєднаюся».
Якщо люди продовжують наполягати, можна спокійно повторити ту саму відповідь ще раз. Межі часто починають поважати саме тоді, коли вони звучать спокійно і послідовно.
Щодо грошей — ви маєте повне право прямо сказати людині:
«Мені важливо, щоб ти повернув(ла) мені позичені гроші. Коли ти зможеш це зробити?»
Ваше бажання мати більше спокою, не вживати алкоголь під час лікування і уважніше ставитися до довіри — це прояв турботи про себе.
Якщо хочете, можете трохи написати, що для вас зараз найскладніше в цій ситуації — відмовляти людям, чи саме відчуття тиску від них.
Вітаю! Усвідомлення потреби побути наодинці - це гарне рішення, Ви піклуєтеся про себе і це важливо. Коли друзі кличуть на зустрічі варто не виправдовуватися, не ухилятися, а прямо казати про своє рішення, подякувавши за запрошення. Якщо хтось з них Вас не хоче розуміти, то це не Ваша відповідальність. Стосовно боргу, то варто нагадати людині про борг і визначити конкретну дату. Якщо людина не може віддати все відразу, то визначити суму і дату, яку зможе повернути і дату, коли поверне іншу суму. Це Ваші гроші, Ви не вимагаєте чужого, цього не варто соромитися чи почуватися винною. Вчитися вибудовувати межі завжди не просто, але головне почати. З підтримкою спеціаліста дану проблему Ви вирішите швидше.
Читаючи Ваш текст, згадався вислів "втомлений дорослий" - про емоційну втому і виснаження, коли ніби немає чим "віддавати назовні". І це нормально за умов невизначеності і тривалих стресових подій. Дуже добре, що у Вас народилося це "ні", внутрішній голос, який захищає себе. Починати встановлювати межі - непросто, але можливо. Неспросто,тому що може виникати відчуття провини чи внутрішнього осуду. Потрібна підтримка і терапія. Можливо, почати там, де "менше болить". Висловити свою незгоду з ситуацією (борги). Чи не один раз м'яко сказати "ні", якщо запропонують алкоголь. Подумати, в товаристві яких людей Вам найприємніше перебувати, хто з них може почути Вас... Бажаю Вам позитивних зрушень. Звертайтеся, якщо буде бажання й готовність.
Вітаю!
Реакція нормальна. Захищати свої межі і бажання важливо.
Але було б добре дослідити: як ви говорите, людям, що не хочете зустрічей; як виглядає для Вас "нормальне ні" і, що заважає або не дозволяє казати "ні", як хочеться?
І ще дуже цікаво, що заголовок звучить " Друзі, яким не довіряю", чи відноситься це до позичання грошей чи можливо й до інших ситуацій?
Доброго дня. Ваша реакція абсолютно нормальна. Коли людина відчуває втому, переживає складний період або проходить лікування, потреба у спокої та дистанції є природною.
Ви маєте право відмовляти від зустрічей, якщо не маєте бажання або ресурсу. Важливо говорити про це прямо і спокійно: «Зараз мені потрібен час для себе», «Я не планую зустрічі найближчим часом».
Якщо люди продовжують тиснути — це вже питання особистих меж. Ви маєте право їх встановлювати.
Щодо грошей — цілком нормально нагадати про борг і прямо попросити повернути у конкретний термін.
Бережіть себе і свої ресурси. Ваші потреби та комфорт мають значення.