у моєї дружини деструктивно нарцисичний розлад особистості. Допоможіть мені вижити
Допоможіть мені будь ласка. Ми разом з дружиною 9 років, 4 з яких одружені. Все життя я не розумів, що з нею відбувається і чому вона ставиться так до мене поки не попав в армію (близько року я військовий)
Опишу наші відносини: секс я повинен заслужити(наприклад дати їй гроші або купити подарунок) я увесь час винен у всіх її бідах (вона постійно говорить що не щаслива зі мною, що не любить мене, що я скучний, що життя іде а вона зімною, що я зіпсував їй життя і тд тп) навіть якшо вона зробить щось погане всеодно я винуватий, вона постійно все перекручує і бреше, від неї немає підтримки або співчуття, вона мої слабості завжди використовує щоб зробити мені боляче. Тільки зараз я дізнався що це форма деструктивного нарцисизму, при чому важкого. Наприклад вона може розглянути можливість переспати з іншим чоловіком за гроші якщо їй таке запропонують, при цьому у нас сексу взагалі майже немає, а коли є то я майже випрашую його у неї, і вона мене може ображати під час процесу (типу що я не чоловік, що малий член і тд тп, що я їй противний)
Вона ніде не працює вже 3 роки, я абсолютно все забезпечую, квартира моя,машина моя, гроші мої. На всі спроби заставити її піти на роботу у нас завжди скандал і я завди винен у цьому, останній раз відмовився переводити їй гроші на місяць, вона обвинила мене що я жлоб і вона подасть на розлучення. Вона не хоче приїджати мене провідувати в місто(хоче є така можливість раз на тиждень бачитись на 2 ночі,(можна домолятися з командиром)). При цьому я знаю що вона спілкується і фліртує із іншими хлопцями і легко піде на знайомство і контакт із ними, думаю і на секс на першій зустрічі.
Вона постійно маніпує всим і робить мене винним у всьому. Я емоційно максимально і сексуально став від неї залежний, почалися панічні атаки, тревожність, депресія, невпевненість, слабка потенція, погана координація рухів, неуважність, безсоння.
допоможіть мені вижити я не знаю що мені робити бо + до цього я в армії
Відповіді
27Добридень, Максиме!
Ви описали складну динаміку стосунків, котрі суттєво вплинули на Ваш психологічний та фізичний стан, тому тепер важливо працювати не лише із запитом про стосунки, а у першу чергу - про Вас, Ваше ментальне та фізичне благополуччя, і це стане фундаментом для прийняття рішень щодо взаємин у Вашій парі. Рішення почати з цим працювати - важливий крок до покращення, тому запрошую до терапевтичного процесу.
Я психолог-сексолог, працюю з подібними запитами у психодинамічному підході, тому можу запропонувати комплексну роботу із Вашим запитом.
Вітаю! Обставини стосунків, які ви описуєте, на жаль, важко назвати здоровими. За таких умов ваші страждання є зрозумілими та природними, шкода, що вам доводиться проходити такий шлях.
Проте стосунки - це завжди танець для двох. Ви маєте свободу вибору, що з цим робити: можете обрати піти або ж особистісно зростати, перебуваючи у цих стосунках.
Для початку спробуйте пошукати чесну відповідь: що такого важливого є в цих стосунках або у вашої дружини, що ви обираєте залишатися з нею?
Також можна спробувати реалізувати три важливі кроки:
Відновлення автономії. Вам слід більше фокусуватися на собі, тобто на власних потребах, бажаннях, цілях. І добре, якщо це ніяк не буде пов'язано з дружиною.
Відновлення суб'єктності. Ви - господар ваших ресурсів: часу, фінансів, рішень, емоційного стану. Та маєте повне право розпоряджатися ними на власний розсуд. Звісно, це може не сподобатися ваші дружині, але вам слід навчитися то витримувати.
Розширення стратегій взаємодії. Потрібен «імунітет» до маніпуляцій. До речі, що б ви робили, якби на місці вашої дружини була дитина, мати, друг чи начальник?
Насправді, це тривалий шлях роботи з собою, і фахова психологічна підтримка тут також може бути доречною.
З повагою,
психолог Юрій Нагорняк
В мене народжується богато співчуття, особливо коли доводиться проживати зараз такі стани. Депресія, панічні атаки, порушення сну це, дійсно дуже виснажує. А 9 років таких стосунків, як це вдавалося витримувати? За що трималися? Що допомогло вижити ? Чи завжди були такі стосунки? Чи щось посприяло?. Тут в мене багато цікавості до творчого прилаштування у вибудові особистих кордонів, та і в цілому. І ще, радію, що, заявляєтесь з цим, і турбуєтесь про себе, шукаючи допомогу. Хочу побажати вдалої терапії.
Буду рада нашої зустрічі.
Вітаю, Максим. Багато співчуття, в якому відчаї Ви знаходитесь, скільки болю, безпорадності, та страху. Таке відчуття, що без неї немає життя… Але воно є! Тільки як його налагодити, як подивитися на себе, як познайомитись з собою без неї, як навчитись відчувати свою цінність, свої бажання та цілі? Ці питання допоможуть відчути, що Ви є, що Ви маєте і що з Вами все ОК!
Доброго дня, Мах, ви тепер знаєте, що у вашої дружини розлад особистості, такі розлади не лікуються швидко, навіть якщо людина усвідомлює і хоче змінитись. Ваша дружина хоч і не задоволена відносинами з вами, але взагалі знаходить для себе розвагу, тому я не думаю, що вона захоче помінятись, чи вас почути. Ви зараз знаходитесь у позиції жертви і дозволяєте їй знущатись, тільки ви можете змінити цю позицію, не дозволяти так з собою поводитись. Вона вас зневажає, в ви не захищаєтесь.
Чим строжіше та холодніше ви до неї будете, чим сміливіше будете диктувати свої умови спілкування, показувати свої кордони, не вестись на маніпуляції, тоді щось може змінитись у ваших стосунках, але не гарантую, що зміниться людина. Принаймні спробуйте таким чином повернути у відносини хоч трохи уваги, можливо поваги.
Доброго дня. Тут питання не що з нею, а що з вами? Нащо ви почали будувати такі стосунки? Це виглядає дуже дивно. Бо ви витримуєте це все з якоюсь метою. Може несвідомою. Якою? Якщо зможе відповісти, то буде зрозуміліше.
Максиме, я прочитавши Ваше повідомлення відчула і щирість допису, і прямоту Ваших слів, що говорить про бажання реальних змін в житті. Психолог може допомогти Вам розібратись із собою. Пам'ятайте, ми не можемо змінити інших людей, ми можемо працювати тільки з собою і тоді зміниться Ваше життя, бо Ви будете приймати інші рішення, зміниться поведінка, думки, стан. Не залишайтеся наодинці з проблемою. Бажаю Вам знайти свого фахівця, який Вам допоможе. Успіху та здоров'я. Бережіть себе і дякую за службу!
В мене одне питання, а навіщо вам такі стосунки в яких треба виживати?
Доброго дня, Макс! Постійне нарцисичне знецінення руйнує впевненість в собі, знищує самооцінку і самоцінність. Ви вже зробили перший крок написавши сюди, тепер головне не зупинятись і почати розбиратись в своєму житті і побачити себе і свої потреби: як я опинився в такій ситуації, як так відбувається, що продовжую знаходитись тут, чого я хочу в результаті і ще багато інших питань, відповіді на які можуть стати початком змін. Ви не зміните вашу дружину, але можете повпливати на зміни свого стану і свого життя. В разі бажання працювати глибше пишіть в особисті.
Вітаю. Описана вами ситуація викликає багато співчуття до вас. Ви абсолютно праві, що зараз перебуваєте в режимі «виживання». Ваш стан є типовою реакцією психіки на тривалий вплив газлайтингу, маніпуляцій та емоційного насильства. Ваша залежність є наслідком травматичної прив'язаності, яку формують такі люди. Але ваше усвідомлення, що ви перебуваєте в деструктивних стосунках, є першим і важливим кроком до порятунку.
Зараз ви перебуваєте на військовій службі і ваші ресурси та можливість діяти обмежені, тому головним пріоритетом є збереження вашої емоційної та фізіологічної життєздатності. На жаль, щось довести а тим паче змінити вашу дружину, неможливо. Її поведінка є частиною її патологічної структури і не зміниться від ваших аргументів. Найкращою стратегією в вашій ситуації може бути максимальне емоційне відсторонення та жорсткі кордони. Спробуйте застосувати техніку «сірого каменю». Станьте для неї емоційно нецікавим, не реагуйте на провокації, відповідайте сухо та по суті, не діліться переживаннями. Зменште фінансову підтримку до мінімуму, необхідного для її виживання, але не для фінансування її забаганок чи підтвердження вашої «хорошості». Вона маніпулює розлученням, щоб повернути контроль, але насправді розлучення може стати для вас початком свободи.
Велике значення зараз для вас є підтримка, яку ви можете знайти серед своїх побратимів, а ще краще було б звернутись до психолога, якому ви зможете довіритись. Головне зараз для вас не бути одному в такій скалдній ситуації та почати хоча б потроху дбати про себе, щоб відновити координацію, сон і, врешті-решт, контроль над власним життям. Вихід можливий, але він починається з припинення спроб врятувати ці стосунки і початку порятунку себе.
Вітаю! Ви описуєте дуже важкий досвід системного психологічного тиску, який буквально руйнує ваше тіло й психіку. Добре, що ви назвали речі своїми іменами — це початок одужання.
Я бачу вашу силу в тому, що ви шукаєте вихід, і готова стати для вас опорою в цій роботі. Без жалю, але з великою повагою до вашої боротьби. Запрошую на сесію, формат і час підберемо під ваш графік служби. Напишіть, якщо будете готові почати.
Максиме, пам’ятаєте анекдот про чоловіка, який загубив гаманець і шукає його під ліхтарем, а коли його запитують, чому саме тут, він відповідає: «Тут світліше».
Так і Вам треба перестати зосереджувати свою увагу на тому, щоб зрозуміти свою дружину, зробити щось для поліпшення ваших стосунків. А зайнятися головним питанням: чому я вплутався в такі стосунки, чому терплю таке ставлення до себе?
За умови регулярної терапії, яку можна проводити й онлайн, Ви зможете змінитися внутрішньо, і тоді ваші проблеми самі зникнуть!
Доброго дня, чому ви зробили запит на те щоб вижити в таких умовах, (стосунках,) і що конкретно хочете для себе?
Доброго дня, у вас дійсно непроста ситуація в сімейних стосунках. До того ж, через те, що ви досить довго живите в стресі, є погіршення емоційно-психологічного стану. Добре, що ви звернули на це увагу та маєте бажання змінити ситуацію та покращити ваш стан.
З того, що ви описали, я бачу, що для вас дуже важливо, що про вас думає ваша дружина, як вона оцінює вас та ваші дії. Але це її бачення. А як ви самі оцінюєте себе?
Ось невеличкий тест, якщо цікаво, перевірте себе. Дайте відповідді на такі питання (опишіть себе прикметниками 8-10 шт):
- яка я людина?
- який я спеціаліст?
- який я чоловік, сім'янин?
- який я воїн?
Якщо позитивних відповідей більше 70%, це позитивний результат, і ви це відчуєте через емоції. Якщо позитивних відповідей менше 50%, то треба працювати з вашою самооцінкою в цілому та/або в певній соціальній ролі (наприклад: чоловік, сім'янин).
Якщо дозволите, ще один тест. Ви написали, що коли відмовились переводити дружині кошти, вона назвала вас жлобом. Це образливо і зневажливо, це боляче. Ось шаблон можливої відповіді, доповніть його:
Я заробив ці гроші моїми знаннями, моїм талантом, моїм ... , моїм ... , моїм ... . Я хочу, щоб мене поважали, тому що я ... .
Якщо складно завершити ці речення, це теж вказує на необхідність підвищити вашу самооцінку та збільшити вашу довіру самому собі. Це вкрай важливо, бо тоді на багато легше рухатися в житті.
Я працюю з такими запитами, як ви описали. За одну сесію це не вирішиться. Тут потрібна регулярна робота. Але головне тут те, що ваш стан можна значно покращити, як це вже відчули на собі інші мої клієнти.
Тож запрошую до мене на консультацію.
Ситуацію для себе можна змінити на краще, якщо почати з цим працювати!
Те, що ви описуєте, як крик про допомогу людини, яку тривалий час емоційно руйнували. Ви абсолютно правильно розпізнали симптоми: це класичний, підручниковий деструктивний нарцисизм, де партнер використовує вас як джерело ресурсу (фінансового, статусного, емоційного), натомість повертаючи знецінення, провину та сексуальне приниження. Ви запитуєте, що робити. Тут є два шляхи: залишити все, як є. Або визначити, що вам потрібна допомога спеціаліста, та звернутися по допомогу. Зрозумійти, що ви не винні в її бідах. Ви дали їй усе, що могли, але нарцисичну порожнечу неможливо заповнити. Зараз час повернути ресурси собі, щоб вижити на службі.