Про Професію
Не знаю, як обрати професію і ким хочу стати.
Якщо я оберу професію, яка подобається мені, тоді батьки та інші люди будуть тиснути на мене.
Усе здається складним, нудним і невідомим.
Можливо, я мало що розумію або можу сказати тут.
Я вступив до коледжу, але не знаю, чи мене це влаштовує.
Мама каже: чи влаштовує це? Я кажу так.
У дитинстві мені нав’язували мрію — стати пожежником.
Але в мене немає власної мрії.
Я відчуваю лише пустоту, розгубленість і невідомість.
Не знаю, що робити зі своїм життям.
Мені здається, що в ньому немає сенсу.
Відповіді
6Привіт Олексію! Зараз ти проживаєш важкий, але цілком природний етап, який називається кризою самовизначення. В 18 років абсолютно нормально не знати, ким ти хошеч бути і бунтувати проти тиску рідних. Розумію твоє небажання говорити мамі про свою розгубленість, щоб уникнути її тиску. Схоже, що зараз поруч із тобою не має людей, які б могли вислухати тебе і підтримати, і ти залишаєшся сам на сам із своїми важкими почуттями. Але зараз тобі важливо не бути в ізоляції. Якщо в тебе нема фінансів на психотерапевта, ти можеш звернутись на безкоштовні ресурси підтримки для молоді, де тебе вислухають і підтримають професіонали. Це - Національна гаряча лінія для дітей та молоді. Туди можна зателефонувати за номером 116 111 (безкоштовно з мобільних) або написати їм у Telegram/Instagram (@childhotline_ua). Вони допомагають розібратися з депресивними думками та розгубленістю. Також є платформа «Teenergizer» (teenergizer.org). Це сайт, де підлітки та молодь можуть отримати безкоштовні й анонімні онлайн-консультації від психологів.
Вам 18 років. Період коли відбувається сепарація від батьків. Це тривожний період по відчуттям, сама проходила, як і кожен з нас, бо є те життя, яке вам пропнують батьки. А є все ж якісь свої інтереси, ставлення до того чи іншого, чим наповнене життя. Я вам рекомендую звернутись до профорієнтолога. Такі є зазвичай безкоштовно в центрах зайнятості. Я вам бажаю успіху!)
Всьому свій час. Варто дати собі можливість просто жити, отримувати задоволення від життя на скільки це можливо зараз і з часом все стане на свої місця. Твоє від тебе не втече.
Привіт. Те, що ти зараз відчуваєш розгубленість і пустоту, не робить тебе «неправильним». Дуже важко зрозуміти власні бажання, коли довгий час доводилось орієнтуватися на очікування інших людей. Багато підлітків і дорослих стикаються з тим, що не знають, ким хочуть бути, і це нормально. Професія не обирається раз і назавжди, а пошук себе може тривати певний час. Можливо, зараз тобі важливо не змушувати себе терміново знайти сенс життя, а поступово досліджувати, що тобі хоча б трохи цікаво, комфортно чи близько. Іноді стан «нічого не хочу» з’являється через втому, тиск і страх помилитися. Дай собі право не мати всіх відповідей уже зараз. Це не кінець шляху, а лише етап пошуку себе.
вітаю, я психолог консультант в методі Позитивної психотерапії. Запрошую до знайомства, де зможу допомогти Вам зрозуміти який напрямок обрати у пошуках сенсів і ресурсів, як зовнішніх так і внутрішніх
Вітаю. Дякую, що так чесно поділилися тим, що з вами відбувається. У вашому запиті відчувається багато розгубленості, тиску й самотності в моменті, коли ніби треба вже знати, ким бути і куди рухатися, але всередині поки більше порожнечі, ніж відповіді. І це не означає, що з вами щось не так бо іноді власні бажання справді важко почути, особливо якщо поруч багато очікувань інших людей.
У терапії можливо бережно досліджувати не лише питання професії, а й те, що стоїть за ним: де ваші справжні інтереси, де чужий тиск, як ви звикли відповідати “так”, навіть якщо всередині є сумнів, і як поступово повертати собі відчуття власного вибору. Якщо вам відгукується такий формат, буду радий зустрітися з вами на консультації й разом спробувати знайти більше ясності та опори.