Доброго дня, вже певний період часу , я відчуваю стрес і постійно маю навʼязливі думки про майбутнє,як і що взагалі буде. Через стрес , у мене тепер проблеми зі сном , без медикаментів справді важко заснути. Також так як я знаходжусь в іншій країні , після університету я не змогла знайти роботу, тому зараз мене забезпечує мама, але вже за місяць я поїду на роботу. Окрім того що я стресувала без приводу , сьогодні моя мама показала мені свої емоції , і я в цілому її розумію , їй теж страшно і незрозуміло що буде далі. В неї проблеми з коліном,можливо буде операція, тому вона одразу почала казати,що залишиться в інвалідному візку,вона нікому не потрібна, і сама нічого не зможе зробити і її фрази, які вибили мене з колії «дай Бог зможеш забезпечити себе сама», « молись щоб не залишилась зі мною сидіти коли я буду на інвалідному». Це була моя остання крапля коли мене просто розтоптало. Після цього, я звісно теж почала надумувати різного, і знову ще один день в стресі. Це дуже виснажує
Як впоратись зі стресом ?
Відповіді
11Вітаю. Яра. Доросле життя почалося сповна. У мами своїх страхів багато. Шукайте опори, оточення з позитивом.. Можна все поетапно реалізовувати в життя.
Доброго дня, Яро. Читаючи ваше повідомлення, я відчуваю, наскільки величезний вантаж відповідальності та невизначеності зараз лежить на ваших плечах. Перебування в іншій країні, пошук роботи та складні емоційні розмови з близькою людиною - це об'єктивно важкі обставини, які виснажують нервову систему. Ваші реакції (тривога за майбутнє, проблеми зі сном) - це природний сигнал організму про те, що ресурсів для самостійного опрацювання такого стресу зараз недостатньо. Але те, що ви вже маєте план із роботою, свідчить про вашу внутрішню силу, навіть якщо зараз ви почуваєтеся «розтоптаною».
Маю досвід роботи з тривогою та нав’язливими думками і готова допомогти вам. Запрошую вас на консультацію і в терапію, де ми разом знайдемо шляхи повернення вам відчуття опори, де ви навчитесь відділяти власні переживання від почуттів вашої мами.
Якщо вам відгукується, звертайтесь, буду рада вам допомогти.
Добрий день, Яро. Мене звати Оксана , я психотерапевт. Працюю з темами тривоги, стресу та станами, коли думки про майбутнє починають виснажувати. З того, що ви написали, дуже відчувається, скільки всього зараз на вас одночасно: невизначеність після університету, життя в іншій країні, хвилювання за роботу, переживання за маму і її страхи. Коли стільки напруги накопичується, природно, що з’являються тривожні думки і навіть стає важко заснути. З вами все в порядку — психіка просто реагує на складний період. У 21 рік це часто час великих змін і пошуку опори, і іноді в такі моменти дуже важливо, щоб поруч була людина, яка допоможе трохи заспокоїти цей внутрішній шум і розкласти все по місцях
Якщо відчуєте, що вам відгукується, можете звернутися до мене — я працюю з такими станами і буду рада вас підтримати. Ви не повинні проходити через це наодинці 🤍
Вітаю,Яро!
Стресові події мобілізують всі сили організму на подолання проблемної ситуації. Організм витрачає на це велику кількість сил і енергії. Після чого потрібний певний час на відновлення. Якщо ж стреси йдуть один за одним, то організм не встигає опрацьовувати стресовий досвід. В першу чергу, як правило, виникають проблеми зі сном.
Ви ще зазначили, що маєте невизначене майбутнє і роздуми про нього також дуже енергозатратні.
Батьки є нашою опорою і мають надавати нам підтримку і захист. Якщо ж вони не справляються із своїми емоціями - це викликає у дітей (не залежно від віку) високий рівень тривоги і провокує думки про майбутнє з негативним сценарієм.
Зараз на Вас навалилось багато всього разом, але з цим можна працювати.
Доброго дня!
Для сну можу порадити нейромязову релаксацію за Джекобсоном. Якщо робити, то дуже гарні результати.
Ваша НС розслабиться і трохи піде вплив стресу на організм.
Щодо поточної ситуації: дуже важко контейнувати і свій стан і маму. Мама -доросла жінка. Спробуйте звернути погляд на себе і попіклуватись спочатку про себе. Напруга щодо невизначеності, загального стану впливає. З цим можна і потрібно працювати.
Запрошую, коли відгукнусь
Вітаю!
Помітно, що у вас зараз зібралося дуже багато напруги в одному місці. Інша країна, невизначеність з роботою, думки про майбутнє, переживання за маму — усе це природно викликає сильний стрес.
Коли таких факторів багато, психіка починає працювати «на тривозі»: з’являються нав’язливі думки, важко заснути, голова постійно прокручує різні сценарії.
Те, що сталося в розмові з мамою, справді могло стати тією самою «останньою краплею». Вона, скоріш за все, говорила зі страху за своє здоров’я і майбутнє, але ці слова могли дуже сильно вдарити по вас.
Коли ми і так виснажені, подібні фрази легко запускають ще більше тривожних думок: про відповідальність, про майбутнє, про те, чи впораємося.
Важливо розуміти одну річ: зараз ваш організм просто перевантажений тривогою. Через це і сон порушується, і думки ходять по колу. Це не означає, що з вами «щось не так» — це реакція на великий стрес і невизначеність.
У такому стані дуже допомагає не залишатися з цими думками наодинці. Іноді достатньо розібрати по кроках, що саме вас так тривожить, відокремити реальні проблеми від страхів і знайти способи трохи заспокоїти нервову систему.
З цим можна попрацювати на консультації, запрошую вас до себе)
Ми могли б спокійно розібрати ваш стан, зрозуміти, що саме запускає ці нав’язливі думки і як повернути більше відчуття опори, щоб стало легше спати і жити без постійного напруження.
Вітаю! Ви втомилися, тривога і, можливо, відчуття провини Вас виснажують. Ваша мама впадає у відчай і транслює Вам страшні картини, в Ви сприймаєте їх як загрозу виживання. Це її спосіб впоратися з емоціями, а не реальний прогноз на майбутнє. Це її страх, в Ви зосередьтеся на собі. Ваша реальність - це робота через місяць, з'явиться часткова незалежність, власний ресурс. Це знизить рівень стресу. Користуйтеся техніками стабілізації емоційного стану, їх можна знайти в інтернеті. Якщо проблеми зі сном тривалий час не зникають і дуже впливають на фізичний та психічний стан, то краще звернутися до психіатра, щоб призначив відповідні ліки для нормалізації сну.
Мама через травму покинутості і страх самотності ментально не відпускає вас в самостійне життя. А допоки ви тримаєтеся за неї і думаєте, що маєте стати для неї рятувальником будете в стресі.
Ви зможете бути для мами підтримкою, тоді коли будете самі сильні.
Але спочатку сепарація, а тоді підтримка.
Готовий вас супроводжувати в цій історії
Доброго дня.
Те, що ви описуєте, виглядає як сильне емоційне перевантаження. Коли одночасно є невизначеність щодо майбутнього, життя в іншій країні, труднощі з роботою, переживання за маму та її слова — психіка природно реагує стресом, нав’язливими думками і проблемами зі сном. У такій ситуації багато людей відчували б подібне.
Важливо зараз трохи зменшити внутрішній тиск на себе. Ви не зобов’язані вже сьогодні мати відповіді на всі питання про майбутнє. Ваше життя зараз у перехідному періоді, і це завжди викликає тривогу.
Кілька речей, які можуть трохи допомогти стабілізувати ваш стан:
• Спробуйте повертати увагу з думок про далеке майбутнє на найближчі кроки — буквально на один день або один тиждень вперед.
• Перед сном корисно робити «вивантаження думок»: записати на папір усе, що хвилює, щоб мозок не прокручував це вночі.
• Намагайтеся відновлювати хоча б маленькі відчуття контролю — режим сну, прогулянки, прості щоденні справи.
Що стосується слів мами — інколи люди говорять дуже різкі речі, коли самі сильно налякані. Це більше говорить про її страх, ніж про ваші можливості або ваше майбутнє.
Важливо пам’ятати: ви не повинні нести на собі відповідальність за все наперед.
Якщо відчуєте, що вам потрібна підтримка і можливість спокійно розібратися зі своїми переживаннями — з цим можна працювати разом у психологічній консультації.
Бережіть себе.
Доброго дня, Яра. В цьому письмі декілька питань. По-перше- це стрес. З ним я б порекомендувала б звернутися до психіатра (не лякайтесь), він може призначити заспокійливе, щоб зняти тривожність. І далі вже працювати з психологом, саме з психолочноі сторони знімати тривогу та оптимізувати емоційний стан. Заглянути в корінь питання. По-друге- це мама. Тут є маніпуляцій момент з її сторони. Є такі випадки, що саме батьки не готові відпустити дитину у доросле життя (батьки не готові сепаруватися), принаймі я так відчула ситуацію. Коли будете готові- звертайтесь, щиро вам допоможу.
Доброго дня
У вас зараз накопичилось багато факторів стресу одночасно: невизначеність майбутнього, життя в іншій країні, фінансова залежність, проблеми зі сном, переживання за маму. У такій ситуації відчувати виснаження й тривогу природна реакція психіки.
Зверніть увагу на кілька моментів.
Нав’язливі думки про майбутнє - ви постійно намагаєтесь «прорахувати», що буде далі, мозок намагається знайти контроль там, де його зараз немає. Але це часто лише посилює тривогу. Іноді допомагає проста техніка:
виписати всі думки-страхи на папір, поруч розділити їх на дві колонки: те, на що я можу вплинути і те, що від мене не залежить.
Зазвичай частина переживань переходить у другу колонку і з ними важливо вчитися не боротися, а відкладати їх.
Сон і стрес - проблеми зі сном дуже часто виникають саме через тривожні думки. Іноді допомагає сталий ритуал перед сном, наприклад можна виписати всі думки, які крутяться в голові, щоб мозок не намагався тримати їх в пам’яті.
Розмова з мамою - те, що мама сказала, звучить дуже болісно. Але часто в таких словах більше її власного страху, ніж реального очікування від вас. Коли людина переживає за здоров’я і майбутнє, вона може говорити дуже катастрофічно. Це не означає, що все справді буде так.
Важливим моментом є те, що у вас вже є один конкретний крок у майбутнє, ви скоро виходите на роботу, а це означає, що ситуація не застигла назавжди, вона змінюється.
Якщо ж відчуття постійної тривоги, нав’язливі думки і проблеми зі сном тривають довго, варто звернутися до лікаря та психолога. Робота з тривожними думками дуже добре піддається терапії.
І головне: те, що ви зараз відчуваєте, не означає, що з вами «щось не так». Це реакція на перевантаження і невизначеність. І з цим справді можна навчитися справлятися.
Робіть, що можете, і будь що буде!
Бережіть себе 🫂