Не могу перестать сумувати за другом
Кiлька рокiв тому познакомился i спілкувалася з людиною, що став мені близьким другом, в нас було спільне хобі, ми розуміли одне одного. В момент перестав писати і дзвонити без причини, досі не знаю, чому. Пройшло стільки ж років, скільки ми спілкувалися, а я досі не загоїла цю рану. Я не можу забути і зрозуміти, що це назавжди, хоча й хочу, бо знаю, що задовго горюю. Допоможіть, будь ласка.
Відповіді
7Вітаю, Ксеня!
Відгукнувся дуже ваш пост. Ви відчуваєте глибоку емоційну втрату.
Запрошую в терапію пережити горювання і зрозуміти чому так сталося і чому рана досі не загоїлася
Втратам, Ксеніє.
Втрачати близьку людину завжди важко. Ви втратили разом з людиною те, що отримували від неї: близькість, відчуття що Вас розуміють, врешті, втрачається частинка себе. І тут потрібно працювати над тим, як цю опору Ви могли б відновити в собі, як це можна зробити…
Ускладнюється ситуація тим, що стосунки перервалися без пояснень, мозок намагається шукати відповіді на незавершені стосунки: від звинувачень себе і почуття провини, що Ви щось не так зробили, до намагання завершити «в голові» цю розмову І отримати відповідь «Чому?». Невідомість завжди болить більше, навіть за гірку правду.
Буду рада бути поруч та допомогти Вам подолати цю біль.
Важливо, що Ви нам про це розповіли. Людина – істота соціальна, і нам важливо, щоб те, що з нами відбувається, знаходило своє відображення у соціальному колі. Коли люди мають стосунки навколо спільного хобі, інколи в суспільстві це може не сприйматися серйозно, і горе з приводу втрати такого спілкування може певним чином знецінюватися. Через це може виникати відчуття, що це горе, на яке ми ніби не маємо права. Таке «безправне» горе часто проживається довше.
Ваші стосунки були, але, на жаль, вони припинилися, і я співчуваю Вашій втраті.
Ще один важливий момент - те, що ці стосунки припинилися раптово, а причини цього залишаються незрозумілими. Є такий термін - неоднозначна втрата. Це ситуація, коли відчуття втрати постійно межує з надією на відновлення стосунків. У стані невизначеності єдиною формою прийняття стає визнання самого факту відсутності: зараз цієї людини немає поруч, і у Вас немає можливості з Вашим другом спілкуватися.
Ще одним фактором, який може подовжувати горювання, є уникання проживання емоцій. Наприклад, коли ми сумуємо - ми можемо плакати. Є також символічні способи проживання емоцій: можна щось намалювати, написати, знайти вірш, що відображає Ваш стан, або історію, фільм чи казку, які відгукуються у Ваших переживаннях. Це допомагає нам інтегрувати цей досвід як важливу частину нашого життя.
Також дуже важливим є розуміння, що у цих стосунках Ви щось отримали. Вони були не просто важливою частиною життя, але й цінним досвідом. У цих стосунках щось народилося: можливо, нова якість у Вас, нова здатність, або щось хороше, що ви створили разом. З цього може народжуватися вдячність за те, що було. Навіть якщо щось вже минуло, ми можемо знову відтворювати цей досвід у своєму житті - з іншими людьми.
Ксенія, схоже, що роки йшли, але ви не дали собі місця, де б змогли прожити всі переживання, які були пов’язані з цією людиною. Запрошую вас закрити цей гештальт на сесії до себе, перепрожити той досвід, але не самій, а зі мною, визнати значимість, прожити втрату і рухатися далі.
Це болючі переживання, і переживаються як втрата. Виникають деякі запитання до ситуації, як до незакінченої: які були дії з вашого боку, щоб прояснити зникнення і невизначеність ситуації, якщо це можливо; і наскільки переживання близькості було взаємне. Бо так буває, що один називає другом того, хто готовий бути тільки знайомим.
Бажаю розібратися в цьому з психотерапевтом
Добрий день, Ксеня. Коли стосунки ось так раптово обриваються, то залишається багато невисказаних почуттів, переживається горе від втрати близької людини із нашого життя. Спробуйте висловити свої переживання на папері так, наче ви пишете вашому другу. Комусь достатньо одного листа, комусь зайде техніка з десяти листів (кожен день по листу), де десятий вже буде написаний вами від імені нібито вашого близького друга. Після написання кожного листа їх краще одразу знищити. За допомогою цієї техніки наш мозок обробляє через письмо складні переживання, які неможливо виразити в житті.
Добрий день, Ксеня. Дійсно, болить, коли втрачаємо когось і щось в своєму житті. У вашому випадку - це втрата друга, однодумця, людини з якою спільне хобі, це розділеність важливого. Ще додається той момент, що ви не обирали припиняти спілкування і це змушене примирення з вибором когось чи з певними обставинами, про які нам невідомо. Тут мова про горювання за тими стосунками.
Допомогою тут може стати дозвіл собі на це горювання. Так як намагаюсь дати відповідь з маленького контексту, тож буду і з запитаннями, на які ви собі дайте чесну відповідь: чи було місце цьому почуттю(горюванню), коли це сталось, що ще підіймаається? Можливо і злість, яку також треба дозволити. Бо в запиті звучить, як перестати, у мене відчутя, треба почати, щоб лишились певні згадування, а не страждання, бо страждання виникають від постійної боротьби з почуттями.
Бережіть себе.