Вигорання на работе
В мене складається відчуття на работе що меня не існує. Починаю відчувати себе пустим місцем. Ведь коли в тебе ювілей, а навіть з днем народженням ніхто не вітає. То не знаєш проблема в тобі чи в колективі. Через це вновь починаю відчувати вигорання
Відповіді
9Вітаю, Маріанна. Відчувати себе «пустим місцем» на роботі - це неймовірно боляче і несправедливо. Таке відчуття ізоляції дуже швидко призводить до вигорання. Запрошую вас разом в безпечному терапевтичному просторі розібратись чому так стається та як стати помітною в колективі і цінною незалежно від того, як реагують колеги.
Маріанно, коли на роботі ніби «не помічають» — це дуже ранить 💚
У такі моменти легко почати сумніватися в собі і відчувати емоційне вигорання.
Важливо: з вами не «щось не так». Це стан, який можна зрозуміти і змінити.
Я працюю з вигоранням і темою самоцінності. У терапії ми м’яко розберемо, що саме підсилює це відчуття «порожнього місця» і як повернути собі внутрішню опору.
Якщо відгукується — напишіть мені в приватні повідомлення, підберемо зручний формат зустрічі 💚
Маріанна, добрий день. Відчуття вигорання виникають з багатьох причин. Ви можете давати більше ніж отримуєте, є очікування які невиправдовуються, велике навантаження, бажання зробити більше, щоб бути поміченою і прийнятою. Багато чого ще залежить від колективу, в якому Ви працюєте, які там негласні правила, які домовленості з приводу привітання співробітників, хто за цим наглядає.
Я Вас не знаю, але бажаю, щоб в Вашому житті все складалося найкращім чином для Вас і оточуючих. При необхідності, звертайтесь до мене на консультацію.
Вигорання — це складний комплексний стан, що в подовженому часі може призводити до важчих хронічних станів. Важливо потурбуватися про себе та подосліджувати причини, щоб покращити своє життя з турботою про себе. Запрошую в роботу, щоб Ви мали змогу переглянути свої вибори, оточення та способи контактування через призму Ваших потреб і навчитися обирати саме те, чого Ви потребуєте зараз.
Вітаю Маріанна. Мене звати Маргарита.
Я дуже співчуваю Вам. Коли на роботі виникає відчуття, ніби Вас не помічають, це справді ранить і поступово руйнує зсередини. У такі моменти легко почати думати, що з Вами щось не так, хоча насправді це може бути про нестачу контакту і визнання, а не про Вашу цінність.
У Позитивній психотерапії ми дивимось на такі стани як на сигнал. Психіка так говорить: мені важливо бути поміченим, значущим, включеним. Коли ці потреби довго не задоволені, з’являється порожнеча й виснаження.
З таким станом не варто залишатися наодинці. Спираючись на підтримку психолога, Ви поступово зможете знову відчути внутрішню опору і цінність, розрізнити — де Ваша відповідальність, а де особливості середовища, і м’яко відновити контакт: із собою та з людьми.
Це повернення відчуття: я є, і я маю право бути тут. Коли це відчуття з’являється всередині, зовнішня реальність часто починає змінюватися разом із ним.
Мої вітання, Маріанна. Для кожної людини важливо бути значимим для інших людей, це одна із базових потреб по Річарду Еркскіну - потреба бути важливим і значимим для інших. Розумію Вас, я воно може бути в середині порожньо, коли не отримаєш в свій день народження визнання, що ти тут важлива. Запрошую Вас в терапію створювати стан, що я сама важлива для себе!
І це працює таким чином, коли Ви відчуєте, що ви важлива для себе, світ почне реагувати інакше- проявом уваги до людини і визнанням. І тоді зʼявляється і задоволеність життям і радість.
З повагою, клінічний психолог, психотерапевт з додатковою кваліфікацією нейропсихології Ірина. Т
Доброго дня, Маріанно.
Мене звати Оксана, я практикуючий терапевт. Мені дуже відгукуються Ваші слова про відчуття, ніби на роботі Вас не існує. Це дуже боляче — приходити щодня в колектив і почуватися «порожнім місцем», особливо коли навіть у важливі для Вас дні немає простого людського тепла. У таких моментах природно почати сумніватися в собі: «зі мною щось не так чи це середовище таке?» І саме це постійне внутрішнє напруження часто й запускає вигорання. Важливо розуміти: вигорання — це не про слабкість. Це про тривале перебування там, де немає визнання, підтримки й емоційного контакту. У мене є великий досвід роботи з подібними запитами — професійне вигорання, знецінення в колективі, втрата мотивації та самоцінності.
Уже зараз Ви можете спробувати кілька кроків: по-перше, відокремити свою професійну цінність від реакцій конкретного колективу; по-друге, чесно відповісти собі, чого Вам бракує — визнання, підтримки, розвитку; по-третє, поступово відновлювати ресурс поза роботою, щоб робота не була єдиним джерелом самооцінки.
На консультації ми можемо глибше розібрати, чи це питання меж, чи середовища, чи внутрішніх переконань про себе, і вибудувати стратегію, яка поверне Вам відчуття значущості та живості.
Якщо Вам відгукується моя особистість, буду рада допомогти Вам пройти цей новий шлях відновлення.
Вітаю, Маріанна !
Моє імʼя Кристина, я клінічний психолог та психотерапевтка методу КПТ.
Ви описуєте дуже неприємний досвід. Коли в робочому середовищі вас не помічають навіть у базових речах, це природно викликає відчуття знецінення. Тут важливо розділити дві речі: факт поведінки колективу і висновки, які ви про себе робите.
Факт: вас не привітали.
Інтерпретація може звучати як: “мене не існує”, “я нікому не важливий”, “зі мною щось не так”.
Саме інтерпретація запускає хвилю виснаження через образу, сум, тривогу.
Соціальне ігнорування - це стресор. Навіть невеликі сигнали відторгнення активують ті самі механізми, що й інші форми загрози. Тому реакція у вигляді суму, порожнечі чи роздратування цілком нормальна.
Але далі важливо поставити кілька запитань.
1. Чи в цій компанії взагалі є культура привітань?
Іноді це не про вас, а про загальну емоційну “сухість” середовища.
2. Чи є інші сигнали невидимості?
Не враховують думку? Не дають зворотного зв’язку? Ігнорують внесок?
3. Чи це разовий епізод, чи системна модель?
Практично ви можете зробити кілька речей.
Перше: відокремити самоцінність від реакції колективу. Те, що вас не привітали, не є об’єктивним доказом вашої незначущості. Це лише показник стилю середовища.
Друге: перевірити реальність.
Можна прямо сказати колезі, з яким є контакт:
“До речі, я трохи засмутився, що ніхто не згадав про мій день народження. У нас так не прийнято?”
Це не претензія, а уточнення. І відповідь багато що прояснить.
Четверте: звернути увагу на внутрішні формули.
Чи звучить у вас щось на кшталт:
“Мене повинні помічати, інакше я нічого не вартий”?
або
“Якщо я не важливий для них, я ніде не буду важливим”?
Саме ці думки підсилюють біль.
І ще одне. Вигоряння не виникає лише через день народження. Воно формується, коли людина довго перебуває в середовищі, де її внесок не відображається, а контакт мінімальний. Тому це радше сигнал подивитися ширше: чи отримуєте ви в цій роботі щось окрім задач?
Маріанно, те, що Ви описуєте — це не «дрібниця».
Коли Вас ніби не помічають, не вітають, не реагують — це дуже б’є по відчуттю власної значущості.
І тут справа навіть не у дні народження.
Справа в тому, що виникає внутрішнє відчуття: «Мене ніби немає».
Робота займає велику частину життя. І якщо в цьому просторі Ви почуваєтесь “пустим місцем”, психіка виснажується. Вигорання часто починається не тільки від навантаження, а від відсутності визнання і контакту.
І важливо розділити:
це Ви “якась не така” — чи це культура колективу така холодна?
Є команди, де в принципі немає традиції помічати одне одного. Але коли людина чутлива до прийняття, це ранить сильніше.
Тут може включатися старий сценарій: «Мене не бачать», «Я недостатньо важлива». І тоді навіть невеликі ситуації зачіпають глибше, ніж здається.
Ваші почуття — нормальні. Ви не перебільшуєте.
Потреба бути поміченою — базова людська потреба.
Якщо відчуваєте, що це запускає хвилю вигорання, знецінення себе або старі болючі переживання — з цим можна працювати. Я допомагаю розібрати, де реальна ситуація, а де внутрішні тригери, і як повернути собі відчуття ваги й опори, навіть якщо середовище не дуже підтримуюче.
Ви не «пусте місце». Але важливо, щоб і Ви самі це почали відчувати.