у моєї дружини деструктивно нарцисичний розлад особистості. Допоможіть мені вижити
Допоможіть мені будь ласка. Ми разом з дружиною 9 років, 4 з яких одружені. Все життя я не розумів, що з нею відбувається і чому вона ставиться так до мене поки не попав в армію (близько року я військовий)
Опишу наші відносини: секс я повинен заслужити(наприклад дати їй гроші або купити подарунок) я увесь час винен у всіх її бідах (вона постійно говорить що не щаслива зі мною, що не любить мене, що я скучний, що життя іде а вона зімною, що я зіпсував їй життя і тд тп) навіть якшо вона зробить щось погане всеодно я винуватий, вона постійно все перекручує і бреше, від неї немає підтримки або співчуття, вона мої слабості завжди використовує щоб зробити мені боляче. Тільки зараз я дізнався що це форма деструктивного нарцисизму, при чому важкого. Наприклад вона може розглянути можливість переспати з іншим чоловіком за гроші якщо їй таке запропонують, при цьому у нас сексу взагалі майже немає, а коли є то я майже випрашую його у неї, і вона мене може ображати під час процесу (типу що я не чоловік, що малий член і тд тп, що я їй противний)
Вона ніде не працює вже 3 роки, я абсолютно все забезпечую, квартира моя,машина моя, гроші мої. На всі спроби заставити її піти на роботу у нас завжди скандал і я завди винен у цьому, останній раз відмовився переводити їй гроші на місяць, вона обвинила мене що я жлоб і вона подасть на розлучення. Вона не хоче приїджати мене провідувати в місто(хоче є така можливість раз на тиждень бачитись на 2 ночі,(можна домолятися з командиром)). При цьому я знаю що вона спілкується і фліртує із іншими хлопцями і легко піде на знайомство і контакт із ними, думаю і на секс на першій зустрічі.
Вона постійно маніпує всим і робить мене винним у всьому. Я емоційно максимально і сексуально став від неї залежний, почалися панічні атаки, тревожність, депресія, невпевненість, слабка потенція, погана координація рухів, неуважність, безсоння.
допоможіть мені вижити я не знаю що мені робити бо + до цього я в армії
Відповіді
27Вітаю, пане Максим! В першу чергу хочу висловити свою повагу Вашій витримці і співчуття тому болю, який Ви відччуваєте. Досвід, який Ви описуєте є вочевидь є нелегким для Вас, і при цьому Ви чітко усвідомлюєте своє емоційну залежність. І, як Ви розумієте, залежність потребує системної і якісної підтримки та лікування. Нажаль, якщо Ви відчуваєте вже стійку потребу у контакті з людиною, яка Вам робить боляче, то дійсно важливо з цим активно працювати, звичайні поради наврядчи будуть достатньо корисними.
І все ж таки я бачу Ваш запит саме на допомогу в чаті питань та відповідей, тому спробую сформулювати ті самиостійні кроки, з яких може початися Ваш шлях до безпеки та налагодження.
1. Відновлюйте опори поза стосунками:
Важливо, щоб у Вам розширювалося колло підтримки - друзі, сім'я (якщо не знецінюють), терапевтична група, якісь захоплення - особливо ті щі приносять Вам задоволення і спілкування. Це допоможе почати відновлювати відчуття власної повноцінності і того, що Ви як і будь-якак людина маєте право на повагу і гарне ставлення.
2. Перші кроки від залежної поведінки:
Важливо навчитися витримувати свої почуття, які з'являються у відповідь на відкидання та холод дружини. Тобто привичити себе не діяти іне реагувати поспіхом під впливом власної паніки, болю, відчу3ття порожнечі чи надмірного потягу до неї. Зауважу НЕ вибачати дружина і не знаходити спільну мову будь-якою ціною, а саме витримувати свої почуття, щоб вони не керували вашою поведінкою. (розумію, що це тільки на словах просто, на пркатиці важко - саме тому потрібна підтримка близьких)
3. Рекомендую відмовитися від стратегії, щось доводити, намагатися пояснити, там де Вас не хочуть слухати і не чекати, що нарешті щось зміниться і стаане краще. Якщо у дружини реально є цей розлад - надія на покращення дуже мала.
P.S.: залежність потребує роботи з цим станом, тож я рекомендую Вам все ж таки не ігнорувати можливість отримати професійну підтримку і звернутися до психотерапевта.
Бережіть себе!
Співчуваю вам. Стільки болю у ваших словах.
Поки що я бачу у вашому повідомленні багато розповіді про дружину. А мені хочеться познайомитися саме з вами.
Що ви зараз відчуваєте?
Чого хочете саме ви?
Що утримує вас поруч із людиною, поруч з якою вам так боляче?
Якби цих стосунків не стало, з чим вам довелося б зустрітися?
І навпаки — що могло б з’явитися у вашому житті?
Це ті питання, які можуть стати початком глибокого розуміння себе.
Запрошую на терапію
Вітаю, Максиме. Мені дуже шкода, що так склалося. Дякую Вам, що ділитеся, адже це точно непросто. Величезний крок з Вашого боку — це усвідомити, що дійсно відбувається щось не окей, визнати це і звернутися по допомогу.
З Вашого опису її поведінка дійсно схожа на нарцисичний розлад особистості, можливо навіть у поєднанні з антисоціальним РО. Для коректної діагностики можна звернутися до психіатра, але в даному випадку я би більше зосередилася на Вас, на тому, як поведінка дружини впливає на Ваш стосунок і на Вашу особистість, та чого саме Ви хотіли би досягти в результаті. Чи Ваш запит полягає у тому, щоб змінити дружину (що нереалістично і не є коректним запитом до жодного психолога); чи щоб налагодити з нею стосунок, обговорити ситуацію; чи у тому, щоб вибудувати власну незалежність, усвідомити наявні проблеми та навчитися відстоювати свої межі?
Буду рада допомогти з останніми двома) Звертайтеся на консультацію!
З того, що можу порадити у форматі короткої відповіді, то це почитати книжку «Пастка пристрасті», там описані схожі кейси. Можу надіслати Вам її безкоштовно у форматі pdf в особисті повідомлення.
Вітаю вас.
Співчуваю вам.
У мене народжується багато питань до вас про вас поряд.
Так багато про вашу дружину, але так мало про вас написали.
Добрий день. Чую ваш біль у словах. Ви описали симптоми, які проявляються на тепер.
Ви все добре описуєте. Ваш крик про допомогу дуже гучний.
Але психолог не може вирішити за вас.
Єдине, що можна зробити, це піти в терапію і дослідити свій внутрішній стан, звідки беруться думки, як з'являються ваші дії. Для чогось або навіщо ви залишаєтеся в цих стосунках.
Якщо винекне бажання розібратися і дослідити, звертайтесь.
Вітаю, пропоную знайомство з Позитивною психотерапією, знайдемо відповіді на Ваші питання , визначимо сильні і ресурсні шляхи для наповнення і подальшого втілення в життя.
Спробуйте і дайте шанс собі на зцілення
Вітаю! Ви пройшли довгий шлях поруч з любимою людиною, ваша любов підтримувала вас у ваших стосунках, і як людина яка дуже любить знаючи, що відбувається, вважали що можете все самотужки виправити і впоратися зі складною життєвою ситуацією. Ви сильна любляча людина, але на мій погляд прийшов час вибору і виходу на іншій рівень відношення в першу чергу до себе, ви бачите свої сильні сторони, будучі в армії вам важко впоратися з цим самому. Ми можемо разом з вами прожити ваш досвід, я супроводжу вас на цьому вітку вашого життя, тільки ви можете вирішувати які стосунки вам підходять, побудувати свій шлях у відносинах
Добрый день! Вы ещё не в зависимости?🙂
Доброго дня.
Подумайте, чого саме ви хочете від зустрічі з психологом та звертайтесь.
Вітаю! Співчуваю Вам. Запитів багато, але що зараз саме важливе для Вас: впоратись з тривогою, панічними атаками, розібратись в собі , в стосунках?
Дорогой MAX,
Йти в терапію. І чесно відповісти собі на запитання: «Навіщо я обираю знову і знову саме цю жінку і чому залишаюся в цих стосунках, попри біль?» Саме з цього варто починати.
Залежність може бути не стільки від самої жінки, скільки від надії, що одного дня вона зміниться, почне любити, цінувати й давати те, чого вам так бракує. Це емоційна залежність, яку підживлюють рідкісні моменти «тепла», страх втрати та занижена самооцінка.
Співчуваю вам дуже. Можете написати в чому хочете получити допомогу? Наприклад: хочете продовжити відносини з дружиною або хочете закінчити ці відносини, може здоров’я покращити хочете? Чи можливо ви хочете чогось іншого? Може не знаєте якої допомоги потребуєте? Буду рада вам допомогти і сформувати запит на допомогу і рухатися в напрямку покращення ситуації.